Britisk valg

Labour står til det dårligste valg siden 1935 - Corbyn er færdig, mener eksperter

Ifølge en exitpoll står Labour til det værste valg siden 1935.

Et forfærdeligt valg. Det dårligste resultat siden Anden Verdenskrig. Den værste leder i partiets historie.

Eksperter og analytikere har skudt med skarpt mod Labour og partiets leder, Jeremy Corbyn, efter resultaterne af den første exitpoll i det britiske parlamentsvalg er blevet offentliggjort.

Labour står med 191 pladser i parlamentet til en tilbagegang på 71 pladser, mens Det Konservative Parti med Boris Johnson i spidsen med 368 pladser står til at få et absolut flertal i parlamentet.

Labour-kandidater forlanger Corbyns afgang

Det er største nederlag for Labour siden 1935, hvis tallene fra exitpollen står til troende, og det har straks fået flere Labour-medlemmer til at forlange Jeremy Corbyns afgang.

Ian Murray, der forventes at blive valgt i Edinburgh, har ifølge The Guardian opfordret Corbyn til at trække sig.

- Ansvaret er altid ledelsens. Jeg har banket på 11.000 døre i (i Edinburgh, red.), og det er ham, der har været problemet. Enten anerkender vi det og gør noget ved det, ellers fortjener vi ikke at have magten, siger han.

Labour-kandidat Phil Wilson mener, at det er ”nonsens at sige, at Brexit har været problemet. Problemet har været Corbyns lederskab", skriver han på Twitter.

Det samme mener Labour-veteranen Alan Johnson, der har flere ministerposter i Tony Blairs og Gordon Browns regeringer bag sig.

- Vi vidste, at han ikke var i stand til at lede. Vi vidste, at han var værre end slem og manglede alle kvaliteter til at være en leder, siger han til Financial Times.

Ekspert: Corbyn er færdig

Det historiske nederlag har også fået eksperter og analytikere til at spå Jeremy Corbyns afgang som leder af partiet.

Mens rygterne om Corbyns afgang breder sig i det britiske, siger en af Corbyns nærmeste i Labour, skyggefinansminister John McDonnell, sent torsdag aften, at der ikke er truffet en beslutning om hans fremtid.

- Vi vil træffe den nødvendige beslutning, hedder det i en kort udtalelse, ifølge BBC.

Men Jeremy Corbyns politiske liv er stort set blevet politisk udslettet, vurderer kommentator Peter James Stark overfor TV 2.

- Tænk, at vi har haft ti års konservativt styre, der har haft ansvaret for Brexit og en masse kaos. Og så får Labour alligevel så ringe et resultat. Det er helt vildt. Corbyn er uden tvivl færdig, hvis exitpollen holder, siger Peter James Stark.

- Han appellerede simpelthen ikke til midtervælgeren, og det har han aldrig gjort. Corbyns politik har været populær, men det har han ikke selv været, siger Peter James Stark.

Politisk analytiker på Sky News, Michael Thrasher, holder heller ikke igen med kritikken af Corbyn.

- For Labour er det et forfærdeligt resultat. Det værste i et parlamentsvalg siden Anden Verdenskrig. Jeremy Corbyn vil blive husket som en af de værste ledere i partiets historie, siger han.