Britisk valg

Johnson efter kæmpe sejr: - Vi smadrede forhindringerne, nu gennemfører vi Brexit

- Jeres stemme er blevet hørt, og vi vil forlade EU 31. januar 2020 uden nogen forbehold, siger han.

Det Konservative Parti har vundet en jordskredssejr ved valget i Storbritannien.

De sidste kredse mangler fortsat at blive talt op. Men med over 360 pladser i Underhuset har partiet opnået det bedste valg i over 30 år, og Boris Johnson er fortsat premierminister - nu med et rent konservativt flertal.

- Vi gjorde det. En ny dag gryer, siger Boris Johnson i en tale ved den konservative valgfest.

Johnson sender en særlig tak til alle de vælgere, der har stemt konservativt for første gang. Også selvom de måske kun har 'lånt' deres stemme til partiet.

- Jeres stemme er blevet hørt, og vi vil forlade EU 31. januar 2020 uden nogen forbehold.

Premierminister takker vælgerne for den store valgsejr til hans konservative parti.

Sejrsikker Johnson vandt sin kreds

Det var en sejrssikker Johnson, der tog afsted mod sin valgkreds i de tidlige timer fredag morgen.

Selv om kredse stadig blev talt op, var det en Boris Johnson med et stort smil og armene over hovedet i sejr, der tog fra det konservative kampagnehovedkvarter og mod Uxbridge og South Ruislip i London kort efter klokken 04 fredag morgen dansk tid - en kreds som han vandt overbevisende.

Det samme gjorde partiet i resten af landet.

- Vi smadrede forhindringerne. Vi brød dødvandet med det største konservative flertal siden 1980'erne, siger Boris Johnson i sin sejrstale.

Kurs mod største sejr siden Thatcher

Valgsejren ser ud til at ende som den største sejr til De Konservative siden Margaret Thatcher i 1980'erne.

Lyn-analyse

Det er en kæmpe sejr for Boris Johnson. Nu kan han sige til den britiske befolkning, at han har fået et solidt mandat i ryggen til at arbejde i den retning, som han ønsker. Han skal levere Brexit – han kan med rette sige, at det er det, som befolkningen har givet ham mulighed for nu. Spørgsmålet er, hvor tro vælgerne i virkeligheden er. Det ser ud til, at han har fået mange vælgere, som ellers traditionelt har stemt Labour – har han fået stemmerne på grund af Brexit, eller er de kommet for at blive. Det bliver spændende at se.

Der var nogle i De Konservative, der bed negle undervejs i valgkampen, da Boris Johnsons var i farezonen for at tabe til Labours 25-årige kandidat, Ali Milani, i sin egen valgkreds. Hvis det var sket, var det blevet første gang nogensinde, at en premierminister blev stemt ud af sin kreds.

Men Boris Johnson fastholdt den konservative højborg og øgede endda sit stemmetal i forhold til valget i 2017.

Valget i Storbritannien er langt fra ovre. Se med i vores liveblog her:

Konservative vandt 'den røde mur'

Mens De Konservative har kurs mod et overraskende stort flertal, er valget et blodbad for Labour.

De Konservative havde sat alle sejl ind på at vinde en række kredse i 'den røde mur' i det nordlige England. Og det er lykkedes

Blandt andet i Wrexham, der har været 'rød' siden 1935, Leigh, der har stemt Labour i næsten 100 år, og Blyth Valley, der altid har stemt Labour, siden kredsen blev oprettet i 1950.

Nordengland var ellers en af Labours højborge, men et flertal af de gamle arbejderkredse stemte for at forlade EU ved folkeafstemningen i 2016, og derfor gik De Konservative efter dem med det klare budskab "get Brexit done" (gennemfør Brexit, red.)

Boris Johnson har lovet at bringe Brexit-aftalen til afstemning i parlamentet inden jul og at Storbritannien forlader EU senest 31. januar 2020.