Britisk valg

Hvem tager over efter Corbyn? Her er de bedste bud

Efter et skuffende nederlag har Labours leder, Jeremy Corbyn, meddelt sin afgang før næste valg.

I Storbritannien har Labour oplevet det største valgnederlag siden 1935.

Det tog Labours leder, Jeremy Corbyn, konsekvensen af, da han natten til fredag gik på talerstolen og annoncerede sin afgang.

- Jeg kommer ikke til at stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg, sagde Jeremy Corbyn.

Et ungt ansigt

Og det er det rigtige valg, hvis Labour skal rejse sig. Det siger journalist og forfatter Lone Theils, der er tidligere London-korrespondent, til TV 2.

- Det bedste er et ungt ansigt og gerne en kvinde. Det er et klart signal om, at nu skifter vi hest og rider i en ny retning, siger hun.

Der er behov for en ny og mere midtersøgende retning, hvis partiet skal favne nogle af de briter, der har forladt Labour, siger hun.

- Labour er blevet trukket så langt ud på venstrefløjen, at mange briter har problemer med at spejle sig i partiet, siger hun.

Skarp afstand til antisemitisme

Derudover er der behov for, at Labour tager skarpt afstand til antisemitisme og rydder op i de klagesager, der er på partiformandens bord.

Det blev et alvorligt problem under valgkampen, da lederen af det jødiske samfund i Storbritannien advarede jøder mod at stemme på Labour, da partiet ikke havde tacklet dets problemer med antisemitisme.

I et dybdeborende interview samme aften på BBC blev Corbyn spurgt gentagne gange, om han ville undskylde for det - uden at han greb chancen.

- Det er vanvittigt vigtigt, at en ny leder siger "det accepterer vi ikke" og tager hånd om problemet med det samme, siger Lone Theils.

Men hvem er den nye leder? Her kan du se dem, der vurderes at have de bedste chancer for at overtage ledelsen i Labour ifølge de britiske aviser.

Hvem tager over efter Jeremy Corbyn? Her er de fem bedste bud

 1. Keir Starmer

  Som Labours Brexit-talsmand er Keir Starmer et af de mest kendte ansigter fra Labours top.

  Starmer var en kendt menneskerettighedsadvokat, før han blev medlem af parlamentet for Labour ved valget i 2015. Han er fortaler for en ny folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab og mere moderat end Corbyns venstreorienterede fløj.

  Det kan tale for ham efter dette blodbad for Corbyns venstreorienterede, politiske projekt.

  Men Starmer er samtidig uddannet fra Oxford, medlem af den britiske middelklasse og endda slået til ridder som Sir Keir Starmer - og det er langt fra de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved torsdagens valg.

 2. Rebecca Long-Bailey

  Rebecca Long-Bailey er fra Manchester og har arbejdet som butiksassistent, før hun blev parlamentsmedlem i 2015.

  Hun er en del af Corbyns venstrefløj og vurderes derfor at have godt fat i de medlemmer, der skal stemme om partiets fremtidige formand.

  Rebecca Long-Bailey er erhvervsminister i skyggekabinettet og har flere gange vikarieret for Jeremy Corbyn og rygtedes på et tidspunkt som hans foretrukne arvtager.

  Rebecca Long-Bailey er i trediverne, kvinde og fra en valgkreds i Nordengland, hvor Labour netop har oplevet et blodbad ved dette valg. Derfor mener flere, at hun netop er det, Labour har brug for.

  Omvendt er andre bekymrede for, om hun har den nødvendige erfaring.

 3. Angela Rayner

  John McDonnell peger i stedet pilen mod Angela Rayner.

  Det gjorde han i et interview med GQ Magazine i oktober, hvor han også sagde, at hvem end, der tager over for Corbyn, "er nødt til at være en kvinde".

  Angela Rayner er meget loyal over for Corbyn, en del af partiets venstrefløj, har taget teten i kampen mod mobning og chikane og har en gribende historie: Hun var gravid, da hun gik ud af skolen som 16-årig og har arbejdet sig op gennem Labours rækker.

 4. Emily Thornberry

  En anden oplagt kvindelig arvtager er Emily Thornberry, der har siddet i parlamentet for Labour siden 2005.

  Thornberry meldte sig under de røde faner som 17-årig efter en barndom som datter af en enlig mor og en opvækst i sociale boligbyggerier.

  Thornberry er en del af den venstreorienterede Corbyn-fløj i partiet og nyder derfor støtte fra mange Labour-medlemmer og fra mange af fagforeningerne.

  Men Emily Thornberry er også fortaler for et fortsat medlemskab af EU, og det kan blive et problem i forhold til at generobre de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved dette valg, hvor de konservative indtog en stribe Labour-højborge i Nordengland.

 5. Jess Phillips

  Jess Phillips er en af Labours nye stjerner og har blandt andet skabt sig et navn ved at tale om ligestilling og vold mod kvinder.

  Selv om hun var fortaler for at forblive i EU, blev hun genvalgt med stort flertal i sin kreds i Birmingham Yardley, der ellers stemte nej til EU ved folkeafstemningen i 2016.

  Jess Phillips smed selv sit navn i hatten som en kommende leder af Labour i oktober, da hun blev spurgt af The Independent.