Boris Johnson vandt valget stort, men skilsmissen fra EU kan tage år

Efter planen er Storbritannien tidligst helt uafhængige om et år - men det kan tage meget længere tid.

Med hænderne over hovedet foran embedsboligen på Downing Street 10 gentog Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, det kampråb, der har kendetegnet det britiske valg.

- Get Brexit done! (Få Brexit ordnet. red)

Efter en solid valgsejr ved torsdagens parlamentsvalg har Johnson ikke kun vundet fem år mere ved magten – men også et folkeligt mandat til at få vedtaget sin skilsmisseaftale med EU.

Men rent faktisk kan det have lange udsigter at 'få Brexit ordnet'.

Hvad er skilsmisseaftalen?

Aftalen om Storbritanniens udmelding af EU kaldes populært for 'skilsmisseaftalen', og den fastslår, hvordan bruddet skal foregå.

Langt det meste af aftalen er forhandlet på plads af Boris Johnsons forgænger, Theresa May, som tre gange forsøgte at få den godkendt af det britiske parlament, og som til sidst gik af som premierminister.

Boris Johnson har genforhandlet dele af aftalen og lovede inden valget af få den vedtaget, inden Storbritannien forlader EU 31. januar 2020.

Dermed bliver Brexit delvist en realitet allerede i starten af næste år, men EU og Storbritannien skal først gennem en overgangsperiode, hvor en ny handelsaftale skal forhandles på plads.

Og det kan tage flere år.

Theresa May måtte fælde en tåre, da hun efter tre forgæves forsøg på at få vedtaget en Brexit-aftale måtte meddele sin afgang.
Theresa May måtte fælde en tåre, da hun efter tre forgæves forsøg på at få vedtaget en Brexit-aftale måtte meddele sin afgang. Foto: Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

Hvad mangler at falde på plads?

Storbritannien må ikke lave handelsaftaler, før skilsmisseaftalen med EU er vedtaget - og der er flere store knaster og dilemmaer.

For eksempel vil britiske virksomheder efter Brexit ikke længere være bundet af EU’s fælles produktionskrav. Det betyder, at briterne vil kunne producere varer langt billigere og potentielt vil kunne udkonkurrere europæiske virksomheder.

EU vil med al sandsynlighed kræve, at landet fortsat skal leve op til unionens krav – men det placerer Storbritannien i et dilemma.

Storbritannien vil nemlig også have en handelsaftale med USA, og her vil man stille langt løsere krav på blandt andet landbrugsområdet.

Boris Johnson ønskede ikke, at Donald Trump skulle blande sig i valgkampen - men nu skal han til at forhandle med ham. Arkivfoto.
Boris Johnson ønskede ikke, at Donald Trump skulle blande sig i valgkampen - men nu skal han til at forhandle med ham. Arkivfoto. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Hvornår er Brexit overstået?

Ifølge tidsplanen skal EU og Storbritannien blive enige om en handelsaftale inden udgangen af juni, og den skal derefter godkendes i deres respektive parlamenter inden december næste år.

Lykkes det, vil Brexit være endegyldigt på plads fra januar 2021.

Normalt tager den slags forhandlinger dog langt mere end 11 måneder, og i så fald kan Boris Johnson bede om et eller to års forlængelse af overgangsperioden.

Ønsker han derimod ikke at forlænge overgangsperioden, vil Storbritannien endegyldigt forlade EU i januar 2021 uden en handelsaftale – et såkaldt 'hårdt brexit'.