Politifolk vil trodse fare og bjærge ofre for vulkan

De pårørende vil have hentet deres efterladte hjem inden nyt vulkanudbrud.

Med fare for at ramme ind i en ny sky af brandvarm aske vil newzealandsk politi gøre et forsøg på at bjærge omkomne fra mandagens vulkanudbrud.

Det skriver The Guardian.

Aktionen vil finde sted fredag, og Sarah Stuart Black fra det newzealandske kriseberedskabscenter siger, at kun politifolk vil deltage.

- Det er deres beslutning, og jeg støtter dem i den beslutning.

Lig risikerer at forsvinder i nyt udbrud

White Island ligger ud for byen Whakatāne, og borgmester Judy Turner siger, at de efterladtes familier bliver stadig mere desperate og frustreret over at vente.

- Selvom vi til fulde forstår behovet for sikkerheden for det bjærgningshold, der skal til White Island for at hente vores kære, så lever vi nu med en voksende desperation for at bringe dem, vi elsker, hjem, siger Judy Turner.

Vicepolitikommisær Mike Clements siger, han udmærket forstår de pårørendes behov. Ikke mindst fordi et nyt udbrud vil betyde, at ofrenes jordiske rester vil forsvinde for altid.

Antallet af døde som følge af vulkanudbruddet på White Island er oppe på 16, mens 28 stadig er indlagt på hospitalet, hvoraf 23 er i kritisk tilstand.

Da udbruddet skete, befandt 47 mennesker sig på øen. Alle var turister. 24 fra Australien, 9 fra USA, 5 fra New Zealand, 4 fra Tyskland, 2 fra Kina, 2 fra Storbritannien og 1 fra Malaysia.

Lover at gøre, hvad de kan

Mike Clements udtaler, at politiet har gennemgået forskellige scenarier for redningsaktionen. Ombord på redningshelikopterne vil også være de to helikopterpiloter, der efter udbruddet mandag landede på øen og samlede de hårdt sårede op.

Piloterne ved derfor også, hvor nogle af de omkomne skal findes.

Ifølge The Guardian siger vicepolitikommisæren også, at intet redningsforsøg vil blive gennemført torsdag, hvor risikoen for et nyt udbrud er størst. Her vurderer vulkanolog Graham Leonard nemlig, at sandsynligheden for et nyt udbrud er 50-60 procent.

Men Mike Clements understreger, at hvis vulkanen fortsætter med at være udbrudstruet i flere dage eller uger, så vil politiet gå langt for at gennemføre bjærgningsaktionen.

- Der er ikke en person i dette lokale, som er mere passioneret efter at tage ud på den ø end vores politifolk. Det løfte giver jeg til dette samfund og til familierne.

Civile måtte yde førstehjælp til slemt forbrændte

CNN har talt med øjenvidner fra vulkanudbruddet. En af dem er den newzealandske præst Geoff Hopkins, som befandt sig på en færge på vej væk fra White Island.

Umiddelbart efter udbruddet vendte færgen om for at hjælpe nødstedte.

- Vi kunne se, at der var folk i vandet. Folk svømmede fra øen, siger præsten, der kort forinden selv havde været på White Island med sin datter.

Geoff Hopkins så forfærdet til, mens mandskabet på færgen bragte sårede ombord, og han fortæller, at ofrene havde "frygtelige" forbrændinger.

Sammen med datteren hjalp han mandskabet med at give førstehjælp.