Britisk valg

Jeremy Corbyn efter 'skuffende' nederlag til Labour: - Jeg er ikke leder ved næste valg

Partiet Labour skal på jagt efter en ny partileder.

For to år siden sikrede Jeremy Corbyn sit parti den største procentuelle fremgang, siden Clement Attlee vandt over Winston Churchill i 1945.

Det blev samme Jeremy Corbyn, der torsdag gav Labour det ringeste valg siden 1935.

Jeg kommer ikke til at stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg

Jeremy Corbyn

Ifølge en exitpoll står Labour til 191 sæder i parlamentet, hvilket er 71 sæder færre end ved valget i 2017. Det Konservative Parti står derimod til at få 368 mandater og absolut flertal i parlamentet.

Det resultat tager Jeremy Corbyn nu konsekvensen af.

- Jeg kommer ikke til at stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg, sagde Jeremy Corbyn i en tale i sin valgkreds, Islington, i London.

Vil stadig lede partiet i en periode

Det er dog uklart, hvornår Jeremy Corbyn går af. For han understregede samtidig, at han ville stå i spidsen for en periode, hvor partiet skal diskutere fremtiden.

- Jeg vil deltage i diskussionerne i vores parti for at sikre en proces, hvor vi reflekterer over dette resultat og over den fremtidige politik, sagde Jeremy Corbyn.

- Jeg vil lede partiet under denne periode for at sikre, at vi får diskuteret disse ting, og at vi kommer videre, sagde han.

Corbyn beklagede samtidig, at så meget af valgkampen har handlet om Brexit, da det har skabt en polariseret debat blandt de britiske vælgere.

Labour-lederen genvandt ganske vist sit sæde i Islington for tiende gang, men den lille sejr ændrer ikke ved det overordnede billede af et katastrofalt nederlag til Labour.

Kaldte egne planer "radikale"

Læser man det 105 sider lange manifest, som han gik til valg på, lovede Jeremy Corbyn blandt andet en nationalisering af postvæsenet, flere energiselskaber og gratis bredbåndsforsyning i hele landet.

Han ville også hæve skatter for de rige, hæve mindstelønnen, tilbyde gratis bustransport til unge og holde en ny afstemning om Storbritanniens udtræden af EU.

Alt skulle finansieres af højere skatter og lån, lød det. Han var klar over, at det var kontroversielle løfter. Han kaldte selv sin plan for "radikal", da han præsenterede den.

- Men når man rejser landet rundt og taler med folk, så er radikale løsninger det, der bliver efterspurgt, sagde han ifølge AP.

Følg det britiske valg live her, og du kan følge de løbende resultater her.