Britisk valg

Exitpoll: Stort flertal til De Konservative

Valgstederne er officielt lukket i Storbritannien, og nu går optællingen af stemmerne i gang.

De Konservative står til at vinde valget i Storbritannien. Det viser den store exitpoll, som BBC, ITV og Sky News står bag.

I alt står partiet til 368 sæder i det britiske parlament, mens Labour står til 191 sæder. Det er hele 71 sæder færre end ved valget i 2017, og vil være det værste valg for Labour siden 1935.

Omvendt står De Konservatives leder, Boris Johnson, til at få det største flertal bag sig, siden Margaret Thatcher var leder af Storbritannien.

Ifølge Reuters har Boris Johnson sendt en email til partiets medlemmer, hvor han skriver, at han håber, at de vil nyde en fejring i aften. På Twitter skriver han: "Vi lever i det bedste demokrati i verden".

Det endelige valgresultat ventes først klar tidligt fredag morgen, men i de kommende timer vil resultaterne fra valgstederne løbende tikke ind. Følg også TV 2s liveblog her:

Sådan fungerer exitpollen

Exitpollen er en samlet meningsmåling af flere tusinde vælgere, der lige har stemt. Den dækker i alt 144 valgkredse i England, Skotland og Wales. Den dækker ikke Nordirland, da man der stemmer på en række meget bestemte partier, som ikke er repræsentative for hele Storbritannien.

Ved valgstederne udvælges et udsnit af vælgerne til at udfylde en kopi af en stemmeseddel, som så udelukkende bruges i exitpollen.

Stemmesedlerne fra exitpollen tælles og analyseres af en gruppe eksperter, som er samlet et hemmeligt sted i London.

Stemmerne skal stadig tælles op

Men det er naturligvis blot en exitpoll, så nu skal de enkelte valgkredse i gang med at tælle stemmer.

Der er i alt 650 valgkredse i Storbritannien, og systemet er en del anderledes, end det vi kender ved danske valg til Folketinget.

Det engelske system består af en række små såkaldte valgvæddeløb, hvor kandidaten med flest stemmer i hver eneste kreds vinder alt. Resten af stemmerne i kredsene er således spildt.

Hvis et parti vinder 326 valgkredse, har det flertal i parlamentet. Det er lige over halvdelen af sæderne i det britiske parlament.

Praktisk kan færre sæder også gøre det, da det britiske parlaments formand er neutral. Derudover har det irske parti Sinn Féin også haft for vane ikke at tage deres sæder i parlamentet.

Får et parti flertal, vil lederen tage til Buckingham Palace for at anmode om dronningens tilladelse til at danne regering.