Britisk valg

Da Johnson stjal en telefon og andre øjeblikke, der kan afgøre britisk valg

I Storbritannien har valgkampen overrasket flere gange.

Premierministeren stjal en journalists telefon for rullende kameraer.

Skuespilleren Hugh Grant ringede på briternes døre for at snakke om valg, mens flere partier udsendte valgvideoer, der var som hevet ud af filmen 'Love Actually'.

Partiledere blev gransket, andre blev væk og sendte deres far i stedet, og BBC lavede en stribe fejl, der nu er endt i en klagesag for tv-nævnet.

Den britiske valgkamp har budt på flere overraskelser.

TV 2 tager her et blik på de begivenheder, der satte spor i valgkampen og kan afgøre, hvem der vinder torsdagens valg i Storbritannien.

1. Kaldte han de fattige for dumme?

Valgkampen var knap en uge gammel, da De Konservative kom galt afsted. Det skete i et radioprogram 5. november med partiets Jacob Rees-Mogg, da snakken handlede om højhusbranden i Grenfell Tower i 2017.

Branden kostede 72 mennesker livet. Mange af dem var blevet i deres lejligheder, da det var den officielle anbefaling, som man stadig kan se på skilte i opgange i mange højhuse i Storbritannien.

Det var før, man blev klar over, hvor brandfarlige de materialer er, som mange højhuse er blevet svøbt i for at spare penge.

- Jeg tror, at hvis en af os var fanget i en brand, ville vi forlade bygningen, uanset hvad brandvæsenet sagde. Det er bare det eneste fornuftige at gøre, sagde Jacob Rees-Mogg.

Grenfell ligger i den fattige del af North Kensington, der ellers er en meget rig bydel i London. Men de sociale skel er store i Storbritannien, og derfor gjorde netop de ord mange briter rastende, for sagde en politiker fra den britiske overklasse virkelig, at de fattige var for dumme til at redde sig selv og dermed selv skyld i deres død?

Jacob Rees-Mogg har siden da ikke deltaget i valgkampen.

2. "Du skal ikke stemme på mit parti"

Begge partier er blevet udfordret af gamle medlemmer og tidligere premierministre, der denne gang ikke kan anbefale briterne at stemme på deres eget parti.

Den kendte Labour-mand, Ian Austen, åbnede ballet 7. november, da han med blanke øjne og en klump i halsen tog plads i Sky News' morgenprogram.

- Jeg kan slet ikke fatte, at det er endt sådan her, sagde han, mens han vred sig i stolen.

- Der er kun to mennesker, der kan blive premierminister, og desværre er jeg kommet frem til, at den person ikke skal være Jeremy Corbyn. Og derfor skal folk stemme på Boris Johnson.

Ian Austen var den første, men flere medlemmer af begge partier har senere sendt samme budskab - endda gamle premierministre som De Konservatives John Major og Labours Tony Blair.

3. Jøder advares mod at stemme Labour

Labours leder, Jeremy Corbyn, interviewes på BBC af Andrew Neil.

Problemet med antisemitisme har plaget det gamle arbejderparti, siden Jeremy Corbyn blev formand i 2015. Og mange jøder mener stadig ikke, at problemet er løst, selvom Labour har lovet, at man tager racisme mod jøder i partiet alvorligt.

Det stod klart, da den religiøse leder for jøder i Storbritannien halvvejs gennem valgkampen advarede jøder mod at stemme Labour i en kronik i avisen The Times 26. november.

En advarsel som Jeremy Corbyn blev konfronteret med samme aften af BBC, hvor han afviste at undskylde for den mangelfulde håndtering af antisemitisme i partiet, selvom han blev spurgt fem gange. Det interview gav nogle alvorlig ridser i lakken.

4. Den mest frygtede mand i Storbritannien?

Han kigger ud over kanten af brillerne og stiller dybdeborende spørgsmål. Andrew Neil er en af Storbritanniens mest kendte interviewere, og han blev omdrejningspunktet for endnu en af valgkampens afgørende øjeblikke.

Den eneste partileder, der har dukket sig for Andrew Neils' overskriftsskabende interviews, er premierminister Boris Johnson.

Derfor valgte Andrew Neil med godt en uge tilbage af valgkampen at udfordre Boris Johnson. Det sket som afslutningen på et program om aftenen 5. december.

Videoen spredte sig straks på sociale medier og er blevet set flere milioner gange.

5. Partieleder erstattet af smeltende is-skulptur

Premierminister Boris Johnson og leder af Brexit-partiet, Nigel Farage, har afvist at debattere klima på den britiske Channel 4. I stedet blev de torsdag aften erstattet af to isskulpturer under en debat på tv-kanalen.

Andrew Neil er ikke den eneste, Boris Johnson har sagt nej til.

Premierministeren har meldt fra til debatter i sin egen valgkreds, flere tv-interviews og Channel 4's klimadebat 28. november, hvor han i stedet blev erstattet af en smeltende is-skulptur.

Selvom hans far og en anden konservativ, Michael Gove, mødte op for at overtale tv-stationen til at lade Gove tage Johnsons plads, understregede chefen for programmet, at det var en lederdebat, og at kun Boris Johnson kunne deltage.

De Konservative kvitterede ved at klage til tv-nævnet. Channel 4 blev frikendt.

6. Er BBC valgkampens store taber?

Den konservative Boris Johnson blev spurgt om sin troværdighed i den store partilederdebat, som BBC sendte fredag aften fra byen Sheffield. Video: Mette Stender Pedersen

Er BBC in bed med De Konservative, og laver de propaganda for premierministeren?

Det mener flere og flere briter, der deltager i debatten på Facebook og Twitter.

Anklagen er blevet afvist af BBC gentagne gange, men en stribe fejl de seneste uger tjener som “beviser”, og derfor lever historien stadig - specielt på sociale medier.

Den mest graverende fejl er formentlig et indslag i nyhederne på BBC.

Det var en sammenklipning af en debat mellem Boris Johnson og Jeremy Corbyn fredag aften 22. november. Undervejs griner publikum af Boris Johnson, og den latter manglede i sammenklipningen.

Labour har sendt en klage over BBC til tv-nævnet for deres dækning af valgkampen, som ifølge partiet favoriserer De Konservative. Klagen er endnu ikke blevet afgjort.

7. Vote Actually

Den britiske skuespiller Hugh Grant.

Skuespilleren Hugh Grant smiler skævt på mange danske tv-skærme henover julen i rollen som den nyvalgte og nyforelskede premierminister i filmen 'Love Actually' (2003).

I en af de kendte scener går han fra dør til dør for at finde sin forhenværende assistent, som meget gerne skal blive hans kommende kæreste.

Og denne jul gør han det igen. Denne gang dog som aktivisten Hugh Grant, der banker på briternes døre for at overtale dem til at stemme taktisk ved dette valg.

Tactical Voting er det helt store ved dette valg for dem, der ønsker at standse Brexit. At stemme taktisk betyder at stemme De Konservative fra magten.

Derfor opfordrer Hugh Grant sammen med aktivister fra Labour og De Liberale Demokrater vælgerne til at stemme på det parti, der har den bedste chance for at vinde over De Konservative i den kreds, de bor i.

Flere kandidater har desuden lavet valgvideoer inspireret af 'Love Actually'. En af dem er Boris Johnson.

8. Terror midt i valgkampen

Et terrorangreb fredag 29. november ved London Bridge satte valgkampen på pause. To personer døde, og flere blev såret.

Angrebet sendte rystelser gennem Storbritannien, der også blev ramt af to terrorangreb under valgkampen i 2017 - det ene endda ved London Bridge.

Gerningsmanden var en radikaliseret mand, der var løsladt med fodlænke, og som deltog i en konference i London om rehabilitering af fanger.

Men selvom landets mest kendte politikere lovede ikke at bruge angrebet i valgkampen, handlede valgkampen de kommende dage om hvem, der havde lavet de love, som gerningsmanden var blevet løsladt under.

- Boris Johnson så ikke en tragedie, han så en mulighed, har faren til det ene offer sagt til Sky News.

9. Boris stjal telefon fra journalist

Mandag før valget vågnede De Konservative op til en forside, der kan koste dem det absolutte flertal.

På forsiden af Daily Mirror var et stort billede af en 4-årig dreng med formodet lungebetændelse, der lå og sov på gulvet på nogle jakker, mens han blev behandlet og ventede på en seng på et overbebyrdet hospital i Leeds.

Boris Johnson blev senere mandag 9. december spurgt af en tv-journalist, hvad han mente om det billede, og hvad han havde at sige til drengens mor?

Men i stedet for at svare snakkede han gentagne gange henover journalisten og nægtede at se på billedet af drengen. I stedet tog han journalistens telefon, stak den i lommen og snakkede videre, indtil han blev konfronteret og måtte undskylde.

Dagen blev ikke bedre af, at “konservative kilder” kort efter anklagede Labour-aktivister for et overfald på en af deres medarbejdere. En video af episoden viste, at det ikke var sandt.