Britisk valg

25-årig vil skrive historie og sende Boris Johnson ud af parlamentet

Boris Johnson stiller op i en konservativ London-kreds. Men en ung Labour-kandidat håber at skabe politisk historie med en chok-sejr.

Valgkredsen 'Uxbridge og South Ruislip' i det vestlige London har i dag mediernes særlige bevågenhed.

Det er nemlig her premierminister Boris Johnson selv stiller op, og hvor han efter alt at dømme vil blive genvalgt.

Men en 25-årig kandidat fra Labour ved navn Ali Milani gør alt, hvad han kan for at tilføje Boris Johnson et ydmygende nederlag på sin egen hjemmebane.

Og han får hjælp af tusindvis Labour-aktivister fra hele landet, for Labour har udpeget valgkredsen 'Uxbridge og South Ruislip' til en af de valgkredse, hvor der skal gøres en særlig indsats i valgkampen – netop fordi en sejr vil have så stor symbolsk betydning.

Det er en mulighed, om end ikke sandsynligt, at den muslimske studenterkandidat Ali Milani kan få held med sit forehavende. Ved sidste valg vandt Boris Johnson valgkredsen med 5000 stemmer, men denne gang er de øvrige partier gået sammen for at undgå stemmespild, og dermed samles næsten alle ikke-Boris Johnson stemmer bag Ali Milani.

Læs mere om det britiske valgsystem her.

Labour-kandidaten Ali Milani (i midten med fuldskæg og rødt halstørklæde) sammen med sin hær af frivillige i Uxbridge og South Ruislip

En anden grund til Labours optimisme er, at der ved folkeafstemningen om EU var et klart flertal på 57 procent af stemmerne, der ville ud af EU. Men det flertal er forsvundet i dag, viser meningsmålinger.

- Johnson sidder på et relativt spinkelt flertal, men det er bestemt mest sandsynligt, at han bliver valgt. Det vil være uhørt, hvis en siddende premierminister ikke bliver valgt i sin egen valgkreds, siger TV 2s korrespondent Divya Das fra London.

22 procent chance

Det store spilfirma Paddy Power, der sætter odds og tilbyder spil på næsten alt i Storbritannien, giver udfordreren Ali Milani 22 procents chance for at slå Boris Johnson, skriver avisen The Independent.

Ali Milani håber han kan skrive politisk historie ved at slå den siddende premierminister

Og den unge kandidat er selv meget optimistisk:

- Jeg tror, vi har muligheden i aften for at skabe det største resultat i britisk politiks historie. Hvis vi kan vælte Boris Johnson her, så vil det være første gang i historien, at en siddende premierminister har mistet sin egen plads ved et parlamentsvalg. Folk er trætte af Boris Johnson, de har gennemskuet ham og de ønsker en lokal kandidat, der kan arbejde for dem. Og de ønsker en ny regering, siger Ali Milani.

Boris Johnson kan fortsætte

Skulle Ali Milani og hans hær af Labour-aktivister få held til at slå Boris Johnson, så betyder det ikke, at Boris Johnson må træde tilbage som premierminister.

Han kan nemlig blive valgt et andet sted ved et suppleringsvalg, forklarer Divya Das:

- Man kan lave et særvalg i en anden kreds. Man kan tage en 100 procent sikker konservativ kreds og så sige til den person, der er valgt i den kreds, at han eller hun skal trække sig. Så stiller de konservative Boris Johnson op som kandidat ved særvalget i den kreds. Så kan han blive valgt der og på den måde komme ind i spillet igen, forklarer hun.