Spænding i Storbritannien: Konservatives forspring halveret kort før valget

Boris Johnson stod til et absolut flertal for et par uger siden, men nu kan det flertal være i fare.

Spændingen stiger i Storbritannien før parlamentsvalget torsdag.

Premierminister Boris Johnsons konservative parti står til at vinde et flertal på 28 pladser. Det viser en omfattende måling fra YouGov.

Det er mere end halvering af De Konservatives flertal i forhold til samme måling for to uger siden, der gav de konservative et komfortabelt flertal på 68 pladser i parlamentet.

Den nye meningsmåling forudser, at de konservative vinder 339 af de i alt 650 pladser i parlamentet. Men den viser også, at det endelige antal konservative sæder kan svinge mellem 311 og 367 - og dermed, at det konservative flertal kan være i fare.

Johnson skruer op for valgkampen

Derfor var Johnson på gaden, før solen stod op, for at lave kampagne for De Konservative på valgkampens allersidste dag.

Den britiske premierminister har onsdag morgen både leveret mælk til en familie og bagt tærte på en restaurant i to forskellige valgkredse, som De Konservative har brug for at vinde.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson leverer mælk til Debbie Monaghan i Guiseley, Leeds dagen før valget 12. december.
Storbritanniens premierminister Boris Johnson leverer mælk til Debbie Monaghan i Guiseley, Leeds dagen før valget 12. december. Foto: Ben Stansall / Ritzau Scanpix

Besøg og billeder, der passer godt med de konservative kernebudskaber:

At Johnson er manden, der kan levere Brexit (deliver Brexit, red.), og at hans aftale med EU er klar til at blive gennemført - eller som han siger, aftalen er klar til at blive sat i ovnen og bagt færdig (oven-ready Brexit deal, red.).

Storbritanniens premierminister Boris Johnson bager tærte i Derby dagen før valget 12. december.
Storbritanniens premierminister Boris Johnson bager tærte i Derby dagen før valget 12. december. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Johnson blev dog fanget i et akavet øjeblik efter mælkeleveringen. Det skete, da et kamerahold spurgte om et interview, hvorefter Johnson svarede "et øjeblik" - men han fik kolde fødder og forsvandt ind i et stort fryserum, hvor han gemte sig for pressen.

Den slags øjeblikke har der været flere af i valgkampen. Mandag stjal Boris Johnson en journalists telefon for at undgå at svare på, hvordan en fireårig dreng kunne ende med at blive behandlet på gulvet på et hospital, fordi der ikke er nok senge.

- Vi kan stoppe Brexit

Mens De Konservative fra morgenstunden onsdag havde travlt med at slå de centrale budskaber fast, har andre partier vejret morgenluft.

- Vi kan stoppe Boris Johnson. Vi kan stoppe Brexit, sagde De Liberale Demokraters leder, Jo Swinson, i det sydvestlige London til Sky News.

De Liberale Demokraters leder, Jo Swinson, ved en
De Liberale Demokraters leder, Jo Swinson, ved en "Stop Brexit"-event i Esher i det sydvestlige London. Foto: Adrian Dennis / Ritzau Scanpix

Labours leder, Jeremy Corbyn, startede dagen i Glasgow i Skotland.

Her forsøger det gamle arbejderparti at vinde nogle af de kredse, der engang var deres.

Ved valget i 2010 vandt Labour 41 ud af Skotlands 59 pladser i Storbritanniens parlament. I 2015 vandt de kun en enkelt, mens de i 2017 vandt syv. Men flertallene i de kredse er spinkle.

Efter charmeturen i det skotske fortsætter Corbyn turen ned gennem Nordengland for at ende i London i aften.

Labour-leder Jeremy Corbyn i Glasgow dagen før parlamentsvalget 12. december.
Labour-leder Jeremy Corbyn i Glasgow dagen før parlamentsvalget 12. december. Foto: Robert Perry / Ritzau Scanpix

Labour taber pladser til konkurrenterne

Oppositionspartiet Labour står til at vinde 20 sæder mere sammenlignet med målingen i november. Således står Jeremy Corbyns parti nu til at vinde 231 sæder i parlamentet.

Men det er stadig et tab på 12 pladser sammenlignet med valget i 2017.

Partiets største konkurrenter er Det Skotske Nationalparti og De Liberale Demokrater, der begge er klare modstandere af Brexit.

Labour er derimod gået til valg på at forhandle en ny aftale med EU og sætte den til folkeafstemning inden for et halvt år. Et knap så bombastisk modbudskab til De Konservatives "get Brexit done".

YouGov vurderer, at Det Skotske Nationalparti vil øge antallet af pladser med seks til i alt 41, mens Liberaldemokraterne forventes at vinde 15 pladser i parlamentet.

Johnson krydser fingre for flertal

De fleste politiske analytikere er enige om, at det mest sandsynlige resultat af torsdagens valg er et behageligt flertal til Boris Johnsons konservative parti.

De Konservative er i dag i mindretal i parlamentet, men Johnson håber at kunne sikre partiet et markant flertal, så han kan få godkendt sin Brexit-aftale og dermed få Storbritannien ud af EU inden udgangen af januar.

100.000 personer har deltaget i YouGov-målingen, som er blevet gennemført i løbet af de seneste syv dage.