Brexit

Lever drømmen om et imperium hos de EU-skeptiske briter? Læs svarene fra Margaret Thatchers rådgiver

- Stemmer folk ikke konservativt ved dette valg, får de en mand, som ikke kun er en bitter fjende af monarkiet men også af Storbritannien.

Storbritannien er på vej til valg. Et valg, der er i høj grad handler om Brexit.

Hvis de Konservatives leder Boris Johnson får et styrket mandat, betyder det nemlig, at han kan få gennemført Brexit. Bliver Labour valgt, kan det betyde en ny folkeafstemning om EU.

Men hvad er det egentlig EU-skeptikerne ønsker, hvis Storbritannien vender EU ryggen?

Der er fem konger i verden - nemlig spar, hjerter, klør, ruder og Englands konge

Christopher Monckton

Talkshowet 'Lippert' er taget til Gloucestershire i det sydvestlige England, hvor Margaret Thatchers tidligere rådgiver Lord Christopher Monckton bor. Det er blandt andet i denne del af landet, hvor EU-skeptikerne er særligt stærkt repræsenteret. Men hvad er det, de vil på den internationale scene? Skal Storbritannien tilbage til dengang, hvor de var et stort imperium med kolonier over hele verden?

Det svarer Christopher Monckton på her.

Hvilken slags England repræsenterer den del af landet (Gloucestershire, red.), som vi er i lige nu?

- Det her er, hvad man kunne kalde det gamle England, som siger, at vi har brugt tusind år på at udvikle demokratiet. Det begyndte med Slaget ved Hastings. Men facit er, at briterne hellere vil regere sig selv på demokratisk vis end at lade sig styre af Europas kommissærer, som ikke er valgte og som nægter at lade sig vælge. Vi vil have vores demokrati tilbage. Folk hernede vil have det tilbage, og vi vil sikre, at det sker.

Blå bog: Christopher Monckton

  • Han er 67, gift og far til fire. Han er britisk adelsmand og bærer derfor titlen Lord.
  • Han er kendt for sit arbejde som journalist og for sit arbejde for Det Konservative Parti.
  • Var rådgiver for Margaret Thatcher, der var premierminister fra 1979 til 1991.
  • Siden har han engageret sig i UK Independece Party, som er nationalkonservativt og euroskeptisk politisk parti.
  • Han bruger nu meget af sin tid på at tale om sit kontroversielle syn på klimaforandringerne samt om, hvorfor Storbritannnien bør forlade EU.

Men I er jo ét af verdens ældste monarkier. I har demokrati, ja, men I har tidligere haft et totalitært styre?

- Der er fem konger i verden - nemlig spar, hjerter, klør, ruder og Englands konge, men det er et konstitutionelt monarki. Kun Storbritannien kunne opfinde en så vidunderlig skabning med al den pomp og pragt men uden nogen som helst magt. Det har indtil nu vist sig at være en meget god opskrift. Men selv det forkastes af de totalitære, som ønsker hele magten og alle magtens symboler hos sig selv.

Og det er truslen i dine øjne?

- Ja, absolut. Truslen er i særdeleshed, at Corbyn bliver premierminister. Det er en reel fare, medmindre folk stemmer konservativt. Kun en konservativ sejr duer. Stemmer folk ikke konservativt ved dette valg, får de en mand, som ikke kun er en bitter fjende af monarkiet men også af Storbritannien.

I dansk tv har vi i en årrække set serien 'Downton Abbey'. Og mange danskere har fulgt det britiske monarki med Elizabeth II i 'The Crown' som sendes på Netflix. Når man ser disse portrætter af det britiske samfund, bliver en slags nostalgi vakt til live. Genkender du denne længsel efter en tid, hvor jeres rolle i verden på en måde var større?

- Nej. De dage er forbi. Anden Verdenskrig satte en stopper for enhver chance for at spille en åbent imperialistisk rolle. Efter Anden Verdenskrigs fatale svækkelse af vort land, hvor mange af dets fineste sønner, herunder nogle af mine forfædre, døde på slagmarkerne for anden gang i ét århundrede, gik luften af ballonen. Det var ikke længere holdbart at have et imperium. Og de, der havde levet under britisk styre, og som følte behovet for frihed, så chancen efter Anden Verdenskrig og greb den forståeligt nok og meget effektivt med begge hænder.

- Jeg tror ikke, man kan gå tilbage, omskrive historien og spørge, om ikke det var bedre, at UK stadig regerede sit imperium. Selv om en videnskabelig disputats af en akademiker, som studerede emnet i årevis, for nylig nåede frem til, at mange afrikanere ville have det bedre under et kolonistyre end nu. Men sagen drejer sig mere om, hvordan de kan styre sig selv, for det gør man nu om stunder.

To tredjedele af de britiske virksomheder siger, at de vil hyre færre ansatte de kommende tre år. Anerkender du, at det har sin pris at forlade EU?

- Nej. Ideen om, at alt bliver frygteligt ... Ikke alt, bare en smule værre. Hvis ikke det bliver håndteret, som jeg ville gøre det, bliver det højst, at der kommer en midlertidig forskydning. Enhver forstyrrelse plejer at have negative, økonomiske konsekvenser. De imødeser jo en forstyrrelse.

Forstår du godt, at almindelige mennesker i landet måske siger: "Jeg stemte for Brexit, men jeg er bekymret for, at prisen bliver for høj"?

- Nej, for enhver intelligent regering, når vi får en, der har et flertal, og derfor kan gøre det, vil i det mindste midlertidigt tilslutte sig EØS. Det vil med det samme fjerne alle de problemer, du taler om.

Torsdag 12 december skal briterne til stemmeurnerne i forbindelse med det britiske parlamentsvalg.

Du kan se hele interviewet med Lord Christopher Monckton i 'Lippert' på TV 2 Play.