Britisk valg

I dag stemmer briterne - her er de mest sandsynlige scenarier

De Konservative stod til et absolut flertal for et par uger siden, men flertallet er skrumpet, og Labour har nu chancen for at komme til magten.

Sker Brexit i januar, eller skal briterne stemme om det igen?

Det afgøres, når Storbritannien torsdag går til parlamentsvalg, hvor omtrent 45 millioner briter stemmer om deres lands fremtid.

Om hvem der skal være premierminister og dermed gennemføre - eller sløjfe - Brexit.

Resultatet ventes natten til fredag. Der er 650 pladser at slĂĄs om, og derfor skal man som hovedregel have 326 pladser for at sikre sig et flertal.

Her de mest sandsynlige scenarier.

Konservative vinder og kan regere alene

Med et absolut flertal til De Konservative kan premierminister Boris Johnson endelig "get Brexit done".

Det er i hvert fald hans afgørende valgløfte, som han har turneret landet rundt med på hospitaler, fiskefabrikker og ved store valgmøder.

Boris Johnson genforhandlede i oktober Storbritanniens skilsmisseaftale med EU, der samtidig udskød Storbritanniens farvel til 31. januar 2020. Og med et absolut flertal kan han forvente, at aftalen stemmes gennem parlamentet - måske endda inden jul.

Det er i hvert fald den julegave, han har lovet sin kæreste Carrie Symonds.

Det betyder dog langtfra, at Brexit er overstĂĄet. For efter Storbritannien er flyttet ud af unionen, begynder forhandlingerne om det fremtidige forhold.

Konservative vinder - men hvem vil samarbejde?

Hvis De Konservative og Boris Johnson ikke vinder et absolut flertal, er Brexit i fare.

Da skal De Konservative se sig om efter partier, de kan arbejde sammen med i parlamentet. Partier, som ikke er utilfredse med Boris Johnsons planer for Storbritanniens farvel til EU.

Problemet for Johnson og De Konservative er, at partiet har skubbet de oplagte samarbejdspartnere DUP og De Liberale Demokrater fra sig.

Det nordirske parti DUP blev De Konservatives støtteparti efter valget i 2017. Men DUP er modstandere af den Brexit-aftale, som Johnson forhandlede hjem med EU i oktober, og derfor kan Johnson have svært ved at lave en alliance med dem.

Omvendt er DUP for borgerlige i deres politik til at vende sig mod Jeremy Corbyn som premierminister, og det kan øge De Konservatives chancer for et samarbejde.

De Liberale Demokrater dannede en koalitionsregering med De Konservative i 2010. Men det kostede De Liberale Demokrater dyrt ved det efterfølgende valg i 2015, og partiet er denne gang gået til valg på at aflyse Brexit - et budskab, som dog er blevet nedgraderet til kravet om en ny folkeafstemning i løbet af valgkampen.

Men det kan ske, at De Konservative bryder et valgløfte og går med til en ny folkeafstemning i bytte for støtte fra De Liberale Demokrater og en fastholdelse af magten og premierministerposten - en afstemning, hvor Johnsons aftale og et fortsat medlemskab af EU er blandt mulighederne.

Konservative vinder - men kan ikke samle flertal

Hvis De Konservative ikke kan skrabe et flertal sammen i parlamentet, er det Labours tur til at se, om de kan danne regering sammen med andre partier.

Og da kan briterne godt begynde at spidse blyanterne og gøre sig klar til endnu en afstemning om deres medlemsskab af EU.

Labour kan forsøge at overtale Det Skotske Nationalparti (SNP) og De Liberale Demokrater til at støtte dem.

Skotternes krav er en ny afstemning om selvstændighed, og det har Corbyn valende lovet dem i løbet af valgkampen. De Liberale Demokraters krav er en ny folkeafstemning om Brexit, og det passer Labour perfekt, da det er partiets eget løfte fra valgkampen.

Derudover kan det sagtens ske, at andre partier som De Grønne er klar til at støtte en ny folkeafstemning om EU.

Spørgsmålet er, om et sådant samarbejde kan holde til andet end en folkeafstemning om EU.

Det gamle arbejderparti har lovet omfattende økonomiske reformer såsom nationaliseringer af togdrift, vand- og elforsyningen, massive investeringer i skoler og sygehuse og en firedages arbejdsuge.

Og det kan godt knibe for Corbyn at samle støtte fra de andre partier til den politik.

Labour vinder valget og sætter Brexit til afstemning

Der er ingen meningsmĂĄlinger, der peger i denne retning. Men hvis Labour overrasker alle og vinder et absolut flertal, kan briterne godt forberede sig pĂĄ en ny folkeafstemning om EU.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har lovet, at han som premierminister vil forhandle en ny aftale hjem med EU og afholde en ny folkeafstemning, hvor et fortsat medlemsskab ogsĂĄ er pĂĄ stemmesedlen.

Det hele skal ske inden for et halvt ĂĄr.

Derudover er der med et flertal grønt lys til Labours planer om omfattende økonomiske reformer.

Kilder: Reuters, BBC og the Guardian.