Udland

Fare for nyt vulkanudbrud lammer myndighederne i New Zealand

Da vulkanen stadig er aktiv, kan myndighederne ikke komme frem til de ni personer, der fortsat formodes at befinde sig på øen.

I løbet af det seneste døgn er vulkanen på White Island i New Zealand igen begyndt at røre på sig.

Forholdene på øen er forværret i en sådan grad, at det er svært at trække vejret, se og gå på stedet. Det fortæller den geologiske myndighed Geonet på et pressemøde onsdag.

Derfor kan de lokale myndigheder heller ikke komme frem til de ni personer, der fortsat er savnet og formodes at være omkommet på øen, da vulkanen 'Whakaari' gik i udbrud mandag.

Forbrændinger på 50 procent af kroppen

Der befandt sig mindst 47 turister på White Island, da udbruddet gik i gang klokken 14.15 lokal tid. Indtil videre er seks personer bekræftet døde, mens 30 personer er alvorligt kvæstet. 25 af dem i så alvorlig grad, at de fortsat er i livsfare.

Flere har forbrændinger på store dele af kroppen, i nogle tilfælde på mere end 50 procent

John Bonning, overlæge

På onsdagens pressemøde fortæller overlæge John Bonning, som leder den medicinske indsats, at mange af ofrene har så svære forbrændinger, at det kræver behandling 24 timer i døgnet.

Flere kæmper også med betydelige skader på lungerne efter at have indåndet en blanding af aske, svovldioxid, metan og andre kemikalier under udbruddet.

- Mange har forbrændinger på store dele af kroppen, i nogle tilfælde på mere end 50 procent af kroppen, og det kræver omfattende operationer, hudtransplantationer og alle mulige andre former for medicinsk støtte, siger John Bonning.

- Hvis de overlever, vil det fortsat tage flere måneder - endda år - før de kommer sig helt. De vil få betydelige ar, og flere vil miste førligheden i dele af kroppen.

Tre omkomne identificeret

Det er op til geologer at vurdere, hvornår det igen er forsvarligt at sende redningsfolk til øen for at finde de resterende ni personer.

Samtlige navne på de savnede er offentliggjort af politiet. Der er tale om syv australiere og to fra New Zealand. Men politiet understreger, at de endnu ikke har et fuldt overblik, da det ikke er lykkes dem at komme i kontakt med alle pårørende.

Ifølge The Guardian er 47-årige Julie Richards og hendes 20-årige datter Jessica blandt de savnede. De var passagerer på et krydstogtskib, der tilbød turistture til vulkanøen.

Derudover forventes den 53-årige advokat fra Adelaide, Gavin Dallow, og hans 15-årige steddatter også at være omkommet. Men heller ikke de er fundet endnu.

Geonet har måleudstyr på øen, som fortsat er intakt og kan måle vulkanens aktivitet. De vurderer, at der er op mod 60 procent risiko for, at vulkanen går i udbrud igen inden for de næste 24 timer.

Allerede nu har myndighederne dog sendt rekognosceringsfly over øen i søgen efter overlevende. Men der er ingen tegn på liv.