EU-chef fremlægger klimaplan: Dette er Europas månelanding
Vi vil skaffe 100 milliarder euro til en overgangspulje, der kan hjælpe alle medlemslande til grøn omstilling, siger Ursula von der Leyen.
EU vil skaffe 100 milliarder euro, så Europa kan vise vejen i den grønne omstilling, hvor et af de overordnede mål er klimaneutralitet, altså balance mellem optag og udledning af CO2, i 2050.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsenterede onsdag skitsen til den store klima- og miljøaftale for EU - Den Europæiske Grønne Aftale - som regeringer over hele Europa har ventet på.
Selv om der kun er tale om en hensigtserklæring, betyder den, at EU bliver det første kontinent eller økonomiske blok, der forpligter sig til klare klimamål i 2030 og 2050.
Ursula von der Leyen erkender, at den fremlagte plan mere er en "køreplan" end en detaljeret plan for, hvordan man skal nå målet.
- Vi har ikke alle svarene. Men dette er Europas "man on the moon-moment" (menneske på månen-øjeblik, red.), siger von der Leyen.
Nødretstilstand
Planen kommer, efter at Europa-Parlamentet for nogle uger siden erklærede "nødretstilstand for klimaet", fortæller TV 2s korrespondent Olav Christensen.
- Her på stedet mener man, at det er på høje tid, at der virkelig bliver gjort noget radikalt. Men det bliver svært at få planen gennem EU-systemet. Der er på forhånd modstand fra Polen, Tjekkiet og Ungarn. Det var der i hvert fald, da det blev drøftet på et topmøde i sommer, siger han.
- Og så er der hele spørgsmålet om, hvor hurtigt man skal gå til værks. EU-kommissionen lægger op til, at man allerede i 2030 skal skære ned med i hvert fald 50 procent i forhold til 1990. Der vil være mange lande, der siger "OK, det kan godt være, vi vil være med". Men så vil de også have nogle penge for det, fortæller han.
Skal fungere for alle lande
Kommissionsformanden understreger da også, at opgaven kun vil lykkes, hvis der findes en måde at hjælpe de lande, som er mest udfordret i forhold til at nå målene.
Det er primært lande i Østeuropa. Flere af dem har indtil videre blokeret målet om klimaneutralitet, når stats- og regeringscheferne har været samlet det seneste år.
- Denne aftale kommer aldrig til at virke, hvis den ikke fungerer for alle, siger von der Leyen.
Det er ambitionen, siger von der Leyen, at mobilisere 100 milliarder euro til en overgangspulje, der skal hjælpe alle medlemslande til at nå målene.
Lederskab
Rundt omkring i verden bliver den ambitiøse EU-plan bemærket:
- Europa har altid været en leder i klimakampen, og nu ser det ud til, at man er klar til at tage lederskabet til et helt nyt niveau, siger Todd Stern, der tidligere har været amerikansk chefforhandler ved klimaforhandlingerne i Paris – den aftale, som USA siden har besluttet at forlade.
Planen skal i dag debatteres i Europa-Parlamentet, og torsdag og fredag er der så EU-topmøde i Bruxelles, hvor stats- og regeringscheferne igen skal tage stilling til 2050-målet.