Udland

Rusland og Ukraine enige om våbenhvile og fanger: - Vi fandt ikke mirakelløsningen, men vi er kommet videre

Ukraines præsident, Volodjmir Selenskij, har kun siddet ved magten siden april. Nu har han holdt sin første fredsforhandling med Putin.

Rusland og Ukraine er blevet enige om en række tiltag, der skal munde ud i en våbenhvile for det østlige Ukraine inden udgangen af 2019.

Det sker, efter den ukrainske præsident, Volodimir Selenskij, mandag for første gang mødtes ansigt til ansigt med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det skete ved et møde i Paris, der havde til formål at afslutte en krig, der har kostet flere end 13.000 menneskeliv.

Konflikten begyndte tilbage i 2014, hvor Rusland annekterede den ukrainske Krim-halvø, og russisk-støttede oprørere rykkede ind i det østlige Ukraine i Donbass-regionen.

Stadig ubesvarede spørgsmål

Konflikten har været fastlåst, men efter mandagens møde lød det fra både Selenskij og Putin, at der var fremskridt.

Dog var begge partier enige om, at der fortsat er mange spørgsmål, der står ubesvarede.

Den ukrainske præsident sagde blandt andet, at spørgsmålet, om hvorvidt Krim-halvøen er en del af Ukraine eller ej, ikke var til debat, mens det fra Putin blandt andet lød, at han ønsker amnesti til alle involverede i konflikten.

Mødet i Paris udmundede dog i et underskrevet dokument, hvor de to lande forpligter sig til at frigive og udlevere alle "konfliktrelaterede" fanger inden udgangen af dette år.

Aftalen mellem de to parter omfatter også en tilbagetrækning af styrker fra ukrainske konfliktområder inden slutningen af marts 2020 uden dog at specificere, hvilke regioner der er tale om.

Mødtes efter optøning

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, var vært for fredsmødet, hvor han - udover den ukrainske præsident, Selenskij, og den russiske præsident, Putin - havde selskab af Tysklands kansler, Angela Merkel.

Efter mødet sagde Macron, at alene det faktum, at de fire ledere sad side om side, viste, at der var fremskridt i fredsforhandlingerne.

- Vi fandt ikke mirakelløsningen, men vi er kommet videre, tilføjede han.

Mødet kom i stand efter en optøning i forholdet mellem Rusland og Ukraine, men på landjorden er kampene fortsat heftige.

Så sent som i weekenden blev en dræbt og tre såret i skududvekslinger i det østlige Ukraine, oplyser den ukrainske militærmyndighed Joint Forces Operation.

Lovede vælgerne fred

Ukraines præsident, Volodjmir Selenskij, har kun siddet på magten siden april.

Der vandt den tidligere komiker en jordskredssejr med blandt andet et valgløfte om at skabe fred til det østlige Ukraine.

Planen er, at de fire ledere skal mødes til videre forhandlinger om fire måneder.