Politi efterforsker dødsfald efter vulkanudbrud

Fem er døde, 31 personer behandles på hospitalet, mens otte stadig savnes. Politiet forventer ikke at finde dem i live.

Politiet i New Zealand har indledt en efterforskning efter vulkanudbruddet på White Island natten til mandag dansk tid, der kostede fem personer livet.

Det siger politikommissær John Tims på et pressemøde.

Efterforskningen skal gøre rede for omstændighederne omkring vulkanudbruddet på øen, hvor 47 personer befandt sig.

- Vi skal undersøge, om der er nogen, der er juridisk ansvarlige for de døde og tilskadekomne. Vi er tidligt i processen, så vi må arbejde os igennem beviserne og tale med folk og gennemføre en undersøgelse, siger han.

I første omgang forlød det, at politiet ville indlede en kriminalefterforskning, men i en korrigeret udtalelse lyder det nu, at det er for tidligt at sige, om undersøgelsen vil føre til en kriminalsag.

Udover de fem døde behandles 31 personer på hospitalet, mens otte personer stadig savnes. Politiet forventer ikke at finde dem i live.

Svært at finde savnede

John Tims siger, at det kan være svært at finde de savnede, da de formentlig er blevet dækket af aske. Desuden er den ubeboede ø ufremkommelig efter udbruddet.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at komme tilbage til øen. Vi er fast besluttede, siger John Tims.

De lokale myndigheder oplyser ifølge Reuters, at det ikke er sikkert, at alle de 31 personer, der er i behandling, overlever. Ifølge politiet har 27 af ofrene brandskader på over 30 procent af kroppen.

Flere af de døde var turister fra et krydstogtskib. Politiet har offentliggjort nationaliteterne på de 47 personer, der opholdt sig på øen, da udbruddet skete.

Det drejer sig om to fra Storbritannien, fire fra Tyskland, 24 australiere, fem fra New Zealand, to kinesere, ni amerikanere og en enkelt fra Malaysia.

Familie på fire savnes

Blandt de savnede er en familie på fire fra Australien. Ifølge australske medier drejer det sig om et ægtepar og deres børn på henholdsvis 17 og 19 år.

Den savnede mands bror, Rodney Langford, siger ifølge det australske medie Seven, at de ikke ved meget om deres familiemedlemmers skæbne.

- Jeg håber, at hvem som helst, som ser min bror eller hans kone eller deres børn, vil underrette medierne, så vi kan få vished, siger han.

Guide blandt de døde

Tidligere borgmester i byen Whakatane, der ligger på fastlandet ud for øen, Tony Bonne fortalte tirsdag til avisen New Zealand Herald, at en erfaren guide på White Island er blandt de døde.

- En ung energisk mand har mistet sit liv, sagde den tidligere borgmester.

Turister blev set gå nede i krateret på vulkanøen White Island, umiddelbart før udbruddet skete.

Det lykkedes redningsmandskab at evakuere 23 personer fra øen, efter at vulkanen gik i udbrud mandag eftermiddag lokal tid.

Der er ingen meldinger om danskere i området, meddelte Udenrigsministeriets Borgerservice mandag.

White Island er New Zealands mest aktive vulkanø og et populær turistmål. Omkring 10.000 turister besøger hvert år øen.