Udland

Medie: Kina truede Færøerne for at sikre Huawei-kontrakt

Kinas ambassadør truede Færøerne med at droppe handelsaftale, hvis ikke Huawei fik kontrakt, skriver Berlingske.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, afleverede 11. november ifølge Berlingske en klar besked til Færøernes landsstyre:

Hvis det færøske teleselskab Føroya Tele valgte det kinesiske selskab Huawei som leverandør af 5G-netværk, kunne Kina og Færøerne indgå en frihandelsaftale. Hvis ikke, kunne Færøerne glemme alt om en aftale.

Det fremgår af en hemmeligholdt lydoptagelse, erfarer Berlingske. Lydklippet, som Kringvarp Føroya er i besiddelse af, indeholder en samtale på cirka ét minut mellem den færøske minister for handel, Helgi Abrahamsen, og hans departementschef 15. november.

Det kinesiske krav er ifølge avisen blevet fremsat for Færøernes udenrigsminister, finansminister og lagmand.

Lydklippet er i den færøske tv-station Kringvarp Føroyas besiddelse. Ifølge tv-stationen var mødet ønsket af den kinesiske ambassade.

Fogedforbud mod optagelse

Kringvarp Føroya ville mandag i sidste uge benytte lydklippet i en nyhedsudsendelse, men 22 minutter før udsendelse fik det færøske landsstyre ved retten i Torshavn nedlagt fogedforbud mod at bringe optagelserne.

I stedet indledte nyhedsoplæseren udsendelsen med ordene:

- Landsstyret var i november til møde med repræsentanter for den kinesiske regering, men vi kan ikke fortælle jer, hvad der skete på mødet.

Ifølge Berlingske fremgår det af lydklippet, at den færøske lagmand, Bárður Nielsen, afviste at blande sig i, hvem Føroya Tele valgte som leverandør.

TV 2 erfarer, at optagelsen svarer til Berlingskes beskrivelse.

En betændt sag

Under statsministerens spørgetime i Folketingssalen tirsdag understregede Mette Frederiksen (S), at Færøerne selv bestemmer på teleområdet.

- Derfor er det et færøsk anliggende, og Færøerne har god mulighed for at rådføre sig, når det handler om cybersikkerhed. Og dermed rådføre sig med Center for Cybersikkerhed, sagde statsministeren.

Brugen af Huawei som leverandør af 5G-netværk er de seneste år blevet en politisk betændt sag. USA har anklaget Huaweis udstyr for at have "bagdøre", som den kinesiske regering kan benytte sig af.

Derfor forsøger USA at få alle sine allierede til at undgå at bruge Huawei til kritisk infrastruktur.

Så sent som sidste uge fik USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, trykt kronik i den færøske avis Sosialurin, hvor hun advarede Færøerne mod at udbygge 5G-netværket med teknologi fra Huawei. Det færøske 4G-netværk er i forvejen fra den kinesiske udbyder.

I Danmark har TDC droppet Huawei og laver sit 5G-netværk med Ericsson i stedet.

Huawei har afvist den amerikanske kritik, og selskabet hævder også at være uafhængig af den kinesiske regering.

Berlingske har trods flere forsøg ikke kunnet få en kommentar fra den kinesiske ambassade.

Rettet 11.12.2019: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at det i samtalen på lydklippet fremgår, at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af et 5G-netværk. Det er nu fjernet.