Udland

Demokraterne afslører, hvad de vil anklage Trump for i rigsretssag

På trods af Demokraternes anklagepunkter er det stadig "meget urealistisk", at Trump skulle blive afsat som præsident, siger USA-ekspert.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har fremlagt, hvilke anklager der ifølge dem skal rejses i en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Der blev fremlagt to anklagepunkter.

Et om Ukrainesagen, hvor de mener, at præsidenten uretmæssigt har forsøgt at skaffe sig belastende oplysninger om Joe Biden, Trumps mulige modstander ved præsidentvalget i 2020.

Trump anklages for at have tilbageholdt en militær hjælpepakke til Ukraine for at presse landet til at hjælpe Trump i det kommende præsidentvalg. På den måde skal han have sammenblandet USA’s udenrigspolitiske interesser med sin personlige interesse i at blive genvalgt.

Det andet anklagepunkt handler om, at præsidenten har forsøgt at forhindre kongressens arbejde. Det skal han have gjort ved at forbyde medarbejdere i regeringen at vidne i Kongressen og ved at tilbageholde dokumenter, som Kongressen har bedt om at få udleveret.

- Kongressens mulighed for at rejse en rigsretssag er tænkt som en beskyttelse af vores demokratiske institutioner. Vi må gøre det klart, at ingen – heller ikke præsidenten – er hævet over loven, sagde formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Jerrold Nadler, på dagens pressemøde.

Hvad sker der så nu?

Anklagepunkterne vil blive debatteret fra onsdag, hvorefter det demokratiske flertal i Kongressens retsudvalg sandsynligvis vil sende anklagepunkterne til afstemning i Repræsentanternes Hus.

Denne afstemning finder nok sted i næste uge, inden Kongressen går på juleferie. I Repræsentanternes Hus vil det kræve et simpelt flertal – 218 stemmer ud af i alt 435 – hvis præsident Trump skal stilles for en rigsret.

- Demokraterne har flertallet i Repræsentanternes Hus, så det burde blive en smal sag for oppositionspartiet, siger USA-ekspert Mirco Reimer-Elster.

Senatet skal afgøre sagen

Herefter overgår sagen efter nytår i så fald til Senatet.

Her fungerer retsudvalget som en slags anklager, senatorerne som nævningeting, og præsidenten for den amerikanske højesteret agerer som dommer.

Rigsretssagens længde er endnu uvis. Det afgøres af partilederne i Senatet, men vi kommer nok til at tale om måneder og ikke uger.

Det kræver mindst to tredjedeles flertal (67 stemmer) i Senatet, hvis præsident Trump skal dømmes og afsættes, og det er helt usandsynligt, at det kan skrabes sammen, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Republikanerne sidder på flertallet i Senatet, så det vil rent lavpraktisk kræve, at mindst tyve partifæller stemmer for at afsætte præsident Trump. Et scenarie, der forekommer meget urealistisk, hvorved dagens historiske udmelding i høj grad også skal ses som demokratisk symbolpolitik, forklarer han.

Starter efter jul

Ifølge CNN har Det Hvide Hus luftet tanken om, at sagen allerede bør starte med det samme og køre hen over julen, så man kan få den overstået.

Medlemmerne af Senatet er dog indstillet på at vente til efter jul og har allerede ryddet januar for møder, så de kan gennemføre rigsretssagen, skriver CNN.

Hverken demokrater eller republikanere er dog interesserede i, at sagen trækker alt for længe ud, vurderer Mirco Reimer-Elster:

- Alt andet lige er tidsrammen et problem for Demokraterne, som har adskillige siddende senatorer, blandt andet Elizabeth Warren og Bernie Sanders, der forsøger at blive partiets præsidentkandidat. Mon ikke de hellere vil føre valgkamp rundt om i landet end at sidde i Washington for at overvære en rigsretssag, hvor udfaldet synes givet på forhånd?, spørger han.

'De mangler en kandidat'

Præsident Trumps stab i Det Hvide Hus afviser - som de hele tiden har gjort det - en rigsretssag som et politisk svindelnummer:

- Demokraterne starter dette politiske teater, fordi de ikke har en ordentlig kandidat til 2020, og det ved de udmærket godt, kommenterer Brad Parscale, der er kampagnechef for præsident Donald Trump ved præsidentvalget i 2020.