GO'

Beha inspirerer danskerne til at opleve farlig natur tæt på, men nu advarer han

Ovenpå mandagens fatale vulkanudbrud i New Zealand opfordrer Mikkel Beha Erichsen til, at man ikke rejser med hovedet under armen.

Kælvende gletsjere, stormfuldt hav og lavaspruttende vulkaner.

De vilde naturfænomener står i kø, når familien Beha Erichsen stævner ud og inviterer danskerne med mod enten nord eller fjerne kyster.

Men selvom det kan være både dragende og inspirerende at opleve naturens kræfter på nært hold, opfordrer Mikkel Beha Erichsen til, at man husker at tænke sig om, når man begiver sig derud, hvor naturen råder.

- Vi inspirerer forhåbentlig nogle til at tage ud i den skønne, forunderlige verden. Men forhåbentligt er vi også med til at fortælle historien om, at man skal passe på. For det kan gå galt, og man skal have respekt for det, siger han i 'Go' aften LIVE'.

Seks omkomne

Opfordringen fra den garvede eventyrer kommer efter mandagens vulkanudbrud i New Zealand, som indtil videre har kostet seks personer livet.

Udbruddet skete på vulkanøen White Island, der er et yndet turistmål med omkring 10.000 besøgende om året. Netop derfor endte det med at blive fatalt.

Da vulkanen pludselig gik i udbrud, befandt der sig 47 mennesker på øen. Otte af dem er fortsat savnet, og de newzealandske myndigheder forventer ikke at finde dem i live.

Samtidig er 31 mennesker på hospitalet. Hvor mange af dem der overlever kvæstelserne, er endnu uvist.

Vulkaners trusselsniveau

Niveau nul: Ingen vulkansk uro.

Niveau et: Mindre vulkansk uro. Risiko for udbrud af damp og gasser.

Niveau to: Forhøjet vulkansk uro. Det højeste niveau, hvor der endnu ikke er udbrud. Risiko for damp og gasser og potentiale for askeskyer, lava og flyvende sten.

Niveau tre: Udbrud med fare omkring selve hullet.

Niveau fire: Udbrud med fare tæt på vulkanen.

Niveau fem: Udbrud, hvor der er fare længere væk end selve vulkanen.

Kilde: GeoNet

Vulkanen på White Island har været i udbrud flere gange de seneste ti år, og de lokale myndigheder monitorerer derfor bevægelserne og justerer løbende trusselniveauet.

Inden mandagens udbrud hævede de trusselniveauet fra et til to på en skala fra nul til fem.

Ifølge Mikkel Beha Erichsen er det dog ikke nødvendigvis nok til, at folk burde have vidst bedre end at besøge øen.

- Havde den været på niveau fire, var jeg ikke taget derud. Men jeg kunne måske godt have fundet på at gøre det, hvis den var på niveau et eller to. Jeg har tidligere været på vulkaner på niveau to – men først efter at have rådført mig med de lokale, siger han.

”Flere af den slags ulykker”

Mikkel Beha Erichsen kalder mandagens udbrud for tragisk, men han tror desværre ikke, at det bliver en enestående hændelse.

- Jeg tror, at man kommer til at se flere af den slags ulykker, for de her steder er blevet mere tilgængelige, end de var for få årtier siden. Naturens kræfter er store, og vi mennesker bliver dygtigere til at komme derud, hvor naturen hersker, siger han.

Han selv og hans familie hører til de mennesker, der kommer helt derud, og derfor er han sit ansvar bevidst.

Man skal have respekt for, at det ikke er alting, vi mennesker kan kontrollere

Mikkel Beha Erichsen

For ham er det vigtigt ikke kun at vise de storslåede oplevelser, men også at gøre det klart, at man skal have respekt for den uforudsigelige natur.

Derfor er Mikkel Beha Erichsen heller ikke bleg for at fortælle, at han for få måneder siden selv tog for stor en chance under optagelserne til ’Kurs mod nord’.

Var selv for tæt på gletsjer

Sammen med resten af besætningen på Wallenberg var han sejlet tæt på en kælvende gletsjer på øgruppen Svalbard i det nordlige Norge.

Selvom de var på behørig afstand af selve isen, fik de sig en overraskelse, da der pludselig poppede enorme isblokke op af vandet.

Gletsjeren havde kælvet under overfladen, og sendte nu store bølger mod skibet og dets besætning.

- Vi var helt klart for tæt på. Jeg havde ingen anelse om, at den kunne kælve på den måde, siger Mikkel Beha Erichsen.

Der er voldsomme kræfter på spil, når en gletsjer "kælver" et isbjerg. Besætningen ombord på Wallenberg kunne følge med fra allertætteste hold. Video: Kasper Søby & Kasper Søby

- Det viser, at vi ikke altid har nok styr på det. Jeg var simpelthen ikke erfaren nok til at vide, hvad der var sikkert, erkender han.

Alligevel mener han ikke, at den slags oplevelser skal afholde folk fra at gå på opdagelse og se naturen på nært hold.

- Man skal ikke være bange, inden man tager ud at rejse, men man skal have respekt for, at det ikke er alting, vi mennesker kan kontrollere, siger han.

Se hele interviewet med Mikkel Beha Erichsen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.