Udland

Putin øjner muligheder i Paris: Fredsmøde om den ”glemte” krig i Ukraine

Et forsøg på at skabe fred i det østlige Ukraine finder i dag sted i Paris. Ukrainerne ønsker fred, men ikke for enhver pris. Og Putin øjner muligher.

Når præsidenterne fra Rusland og Ukraine i dag mødes i Paris, er det for at afslutte en krig, der har kostet flere end 13.000 menneskeliv siden 2014.

Rusland annekterede dengang den ukrainske Krim-halvø, og russisk-støttede oprørere rykkede ind i det østlige Ukraine i Donbass-regionen. Siden da har konflikten været fastlåst.

Der blev indført økonomiske sanktioner mod Rusland, der officielt har afvist at have noget med krigshandlingerne i det østlige Ukraine at gøre, og på slagmarken blev der bogstaveligt talt gravet skyttegrave.

Ruslands mål er at afskaffe Ukraines suverænitet og at afskaffe den ukrainske nation som helhed

Ivan, demonstrant, Kiev

I dag gøres der så et forsøg på at finde en fredelig løsning ved et fredstopmøde i Paris.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, er vært for fredsmødet, hvor han får selskab af Ukraines præsident, Volodimir Selenskij, Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Det er første gang, den 41-årige Volodimir Selenskij mødes med Ruslands præsident Putin ansigt til ansigt.

Den ukrainske regerings mål er en bæredygtig våbenhvile i det østlige Ukraine, en fangeudveksling og en tidsplan for tilbagetrækningen af alle illegale væbnede styrker i de områder, som er kontrolleret af russisk-støttede separatister.

- Forventningerne til forhandlingerne er ikke skyhøje, men der kan komme gennembrud. Det er i den grad noget, folk her i området vil hilse velkommen. Her er man træt af krigen, som er på vej til at blive længere end Anden Verdenskrig, siger TV 2-korrespondent Uffe Dreesen fra byen Kramatorsk tæt på fronten i det østlige Ukraine.

Mødet i Paris er kommet i stand efter en optøning i forholdet mellem Rusland og Ukraine, men på landjorden er kampene fortsat heftige.

Så sent som i forgårs blev én dræbt og tre såret i skududvekslinger i det østlige Ukraine, oplyser den ukrainske militærmyndighed Joint Forces Operation.

Tusinder på gaden i Kiev

Forud for dagens fredsmøde samlede tusindvis af ukrainere sig i hovedstaden Kiev i går.

Budskabet var klart: Giv ingen indrømmelser til Rusland under fredsmødet.

- Ruslands mål er at afskaffe Ukraines suverænitet og at afskaffe den ukrainske nation som helhed. Gud forbyde, at de russiske lederes plan går i opfyldelse. Så har vi meget triste, hvis ikke tragiske tider i vente, sagde demonstranten Ivan til Reuters.

Han bakkes op af en anden deltager i demonstrationen, oppositionspolitikeren Inna Sovsun:

- Vi er her, fordi vi ikke er tilfredse med af få fred for enhver pris. Især ikke hvis prisen er overgivelse, sagde hun.

Også den tidligere ukrainske præsident Petro Porochenko talte til demonstrationen, hvor han understregede, at han ønsker, at fredsforhandlerne får succes i Paris.

- Men lad ingen misforstå, at vi er her i dag, fordi vi tror på sejr.

- Vi er her, fordi vi ikke skal finde os i at blive besejret, efter vi har betalt så høj en pris. Ukrainske helte har kæmpet for uafhængighed i 300 år, og nu med fem års modstand mod russisk aggression. Vi er stærke, fordi vi står sammen, sagde Petro Porochenko.

Løfte i valgkampen

Ukraines nuværende præsident, Volodjmir Selenskij, har kun siddet på magten siden april. Der vandt den tidligere komiker en jordskredssejr med blandt andet et valgløfte om at skabe fred til det østlige Ukraine.

Ukrainerne og russisk-sindede separatister indgik i september en aftale om at trække sig ud fra tre stillinger i Donbass. Den ukrainske regering lovede også en særlig status til regionen, der er kontrolleret af oprørere, og gav et løfte om afholdelse af valg.

Den aftale medførte stor kritik internt i Ukraine, og dermed er der pres på netop Selenskij forud for forhandlingerne i Paris i dag.

- Han er presset på to fronter. Både fordi han har lovet fred i valgkampen, og så er der pres fra de politiske modstandere, vi så på gaden i Kiev i går. Ifølge de seneste meningsmålinger har Selenskij allerede mistet en del opbakning, siger Uffe Dreesen.

- Men efter mange års fastlåst konflikt har Ukraine nu en præsident, som forsøger at finde en løsning, og det giver nogle muligheder i dag, siger Uffe Dreesen.

Putin øjner en chance

For at en aftale kan komme i stand, skal Ruslands præsident Putin gå med til den, og der er flere faktorer, der peger på, at det kunne blive tilfældet, vurderer Uffe Dreesen.

- Vladimir Putin vejrer måske muligheden for at lave en god aftale i en situation, hvor han kan tage den uerfarne ukrainske præsident ved næsen og lave en aftale til Ruslands fordel, siger Uffe Dreesen.

Vladimir Putin kan også se frem til muligheden for at slippe af med de økonomiske sanktioner, der blev indført efter annekteringen af Krim-halvøen.

- Tyskland og Frankrig, som er med ved bordet, er trætte af de her sanktioner mod Rusland og vil meget gerne have dem ophævet. Amerikanerne har længe været ukrainernes store støtte, men de er nu optaget af andre ting som rigsretssagen og hele Ukraine-affæren, så det er et emne, ingen tør røre i USA, så Ukraine står på mange måder alene, så det er derfor, det kan lade sig gøre med dette fredsmøde, siger Uffe Dreesen.

Forud for mødet i Paris er en ting helt sikkert, mener Uffe Dreesen;

- Det er Vladimir Putin, der har de bedste kort på hånden.