Otte fortsat savnet efter vulkanudbrud

47 personer befandt sig pĂĄ White Island, da vulkan gik i udbrud.

Otte personer er fortsat savnet efter mandagens vulkanudbrud på den ubeboede ø White Island i New Zealand.

Det oplyser New Zealandsk politi på et pressemøde tirsdag morgen lokal tid.

Fem personer var i forvejen bekræftet døde, og myndighederne forventer ikke at finde flere overlevende.

Savnede fra flere lande

Siden udbruddet har politiet og forsvaret foretaget flere rekognosceringsflyvninger uden at finde tegn på liv. Det har været for farligt at gå i land på øen og lave en grundig eftersøgning.

Politiet fortsætter tirsdag søgningen efter savnede, men vil ikke gå i land på øen, før det er sikkert.

Blandt de otte savnede er personer fra New Zealand, Australien, USA, Storbritannien, Kina og Malaysia. Det oplyser premierminister Jacinda Ardern, der også deltog i pressemødet.

I alt 47 personer befandt sig pĂĄ White Island, da vulkanen gik i udbrud natten til mandag dansk tid - klokken 14.11 i New Zealand. Det var blandt andet passagerer fra krydstogtskibet 'Ovation of the Seas'.

31 personer er tirsdag morgen lokal tid indlagt på hospitalet, mens tre personer blev udskrevet i løbet af natten, oplyser politiet på pressemødet.

Hævede trusselsniveauet

Udbruddet skete efter flere måneders øget aktivitet i vulkanen. Myndighederne havde før udbruddet hævet trusselsniveauet for vulkanen fra et til to, hvilket er det højeste niveau inden et udbrud.

Premierminister Jacinda Ardern ville efter tirsdagens pressemøde ikke udtale sig om, hvorvidt sikkerhedsforanstaltningerne var gode nok.

- Vi vil besvare de spørgsmål, men i dag er fokus på at støtte det her lokalsamfund, siger Jacinda Ardern ifølge New Zealand Herald til tv-stationen TVNZ.

Premierministeren befinder sig tirsdag i byen Whakatane nær White Island.

White Island er New Zealands mest aktive vulkanø og et populær turistmål. Omkring 10.000 turister besøger hvert år øen.

Vulkanen var sidst i udbrud i 2016. Mandagens udbrud var ikke specielt stort. Det var som om vulkanen "rømmede sig", sagde Ken Glairdhil fra forskningsinstituttet GNS Science mandag, hvor han deltog i et pressemøde med premierministeren.