Nu må mænd og kvinder spise sammen i Saudi-Arabien

Tiltaget er kronprins Mohammed bin Salmans seneste skridt mod mere ligestilling mellem kønnene, men der er stadig et stykke vej igen.

Med en ny restaurantlov får saudiarabiske mænd og kvinder mulighed for at spise sammen offentligt, selvom de ikke er i familie. Det skriver AP.

Inden den nye lov skulle alle restauranter i det arabiske kongerige have to adskilte indgange og siddeområder - ét til familier og enlige kvinder samt ét til enlige mænd.

Var bygningen ikke stor nok til det, måtte kvinder blive ude.

Men med ét er det krav nu forsvundet efter ordre fra Saudi-Arabiens statsoverhoved, kronprins Mohammed bin Salman.

I realiteten har enkelte restauranter i de moderne kystbyer Jiddah, Riyadh og Khobar i årevis tilladt begge køn at sidde, som de vil - men nu spredes den mulighed også til alle andre spisesteder i landet.

Dog indføres der intet forbud mod kønsadskillelse, og restauranter kan ifølge AP frit vælge at fortsætte med at holde enlige mænd og kvinder hver for sig.

Gemt væk i lang lovtekst

Selvom den slags kønsadskillelse er uhørt i Vesten i dag, er det stadig almindeligt udbredt i Saudi-Arabien.

Her anser mange religiøst konservative sunni-muslimer det for amoralsk for mænd og kvinder uden slægtsbånd at færdes sammen offentligt.

Derfor er loven også blevet gemt godt af vejen som et punkt i en længere lovtekst, der kommer med småændringer og justeringer af en række andre bygningsregler.

Målet med ændringerne er ifølge lovteksten at tiltrække udenlandske investeringer og forretningsmuligheder.

Kronprins reformerer kvinders rettigheder

Siden han i 2015 blev Saudi-Arabiens de facto leder, har Mohammed bin Salman gennemført en lang række reformer, der gradvist har givet kvinder flere basale rettigheder.

Blandt andet besluttede han i 2017 at gøre det lovligt for kvinder at køre bil, og i august gav han under stort postyr kvinder mulighed for at få eget pas og dermed mulighed for at rejse uden en mandlig værge.

Samtidig kan kvinder nu lovligt tage til sportsstævner og koncerter, og piger har fået mulighed for at få sportsundervisning i skolen.