Udland

Muslimsk mindretal i fangelejre 'lever lykkelige liv', siger Kina

Kina fastholder, at lejrene er 'læringscentre', som skal genuddanne uighurer og bekæmpe radikalisering.

Alle uighurer tilbageholdt i svært bevogtede kinesiske fangelejre har bestået deres obligatoriske ’uddannelsesforløb’ og lever nu lykkelige liv.

Det siger Xinjiang-provinsens Uighur-guvernør, Shohrat Zakir, ifølge AP i en pressemeddelelse mandag. Men flere uighurer fortæller, at deres familiemedlemmer stadig ikke er løsladt.

Mindst en million medlemmer af den overvejende muslimske minoritet fra det vestlige Kinas Xinjiangs-provins har siden 2014 været indespærret i de berygtede lejre.

Her tvinges de, ifølge vidneudsagn, til at afsværge islam og udsættes for tortur, overfyldte celler og indoktrinering med kinesisk propaganda. Forholdene har ifølge Amnesty International drevet flere indsatte til selvmord.

Samtidig har flygtede uighurer og deres børn i Europa modtaget telefonopkald med mere eller mindre direkte trusler om, at det vil få alvorlige konsekvenser for deres familier, hvis de deler historier om livet i Xinjiang.

Det vides endnu ikke, hvor mange uighurer der har forladt de kinesiske lejre, eller hvilke forhold de lukkes ud til.

Men tidligere har løsladte fanger fortalt, at de blev tvunget til at underskrive ansættelseskontrakter med ekstremt lav løn og krav om at opholde sig på fabrikker alle døgnets timer.

Kina: Lejre genuddanner og bekæmper radikalisering

På trods af skrækhistorierne om vilkårene i lejrene har den kinesiske stat ved flere lejligheder blankt afvist beskyldningerne.

I stedet understreger den, at lejrene er en slags læringscentre, der skal genuddanne uighurer og bekæmpe radikalisering og terror.

Dog viser enkelte billeder af centrene, at de er omgivet af flere rækker høje mure og pigtrådshegn, og at de huser tusinder af skaldede og udhungrede mænd i blå fangedragter.

Ikke meget vides om livet i de kinesiske 'uddannelseslejre' men billeder fra området viser en række topsikrede anstalter med højre mure og flere pigtrådshegn.

Samtidig har en række internationale medier fået adgang til fortrolige dokumenter, der beskriver, hvordan den kinesiske stat bevidst indespærrer etniske minoriteter uden lovlig grund.

Men ifølge Xu Hairong, formanden for Det Kinesiske Kommunistparti i Xinjiangs største by, Urumqi, er historierne det pure opspind - også selvom han ikke afviser dokumenternes ægthed.

- Historierne, skrevet af The New York Times og andre udenlandske medieorganisationer, er ondskabsfulde forsøg på at tilsmudse og underminere Xinjiangs uddannelsescentre og arbejde med afradikalisering og terrorbekæmpelse, siger han.

USA overvåger uighurers vilkår

Meddelelsen om uighurernes nu "lykkelige liv" kommer få dage efter, at den amerikanske kongres vedtog en lov, der pålægger USA at overvåge kinesiske uighurers levevilkår - samt at sanktionere det kinesiske regeringspartis overhoved i Xinjiang.

De amerikanske tiltag kritiseres på det kraftigste af Kina, der kalder den et brud på international lov og indblanding i Kinas nationale anliggender.

Under mandagens pressemeddelelse beskyldte Uighur-guvernøren endda USA for bevidst at modarbejde fred og fordragelighed i det vestlige Kina.

- Da alle Xinjiangs etniske gruppers liv blev truet af terrorisme, vendte USA det døve øre til. Men nu hvor Xinjiangs samfund udvikler sig stabilt, og folk med alle etniciteter lever og arbejder i fred, bliver USA nervøs og angriber og tilsmudser os, sagde Shohrat Zakir.