Udland

Holland vil sidestille lattergas med hash

Holland vil nu føje brugen af lattergas som rusmiddel til den såkaldte opiumlov.

Med ganske få redskaber indkøbt i dagligvarebutikker og på nettet kan man inhalere sig til en rus fra lattergaspatroner.

Det er nu blevet så populært et rusmiddel i Holland, at man vil sidestille inhaleringen af lattergas fra den type patroner med rusmidler som hash og kat.

Det oplyser landets statssekretær for folkesundhed, Paul Blokhuis, som kalder brug af lattergas som rusmiddel for et "narkotikaproblem".

Ikke strafbart at indtage

Derfor vil han placere det under den hollandske opiumlovgivnings liste 2, hvor rusmidler som hash, kat, valium og andre berusende medikamenter findes. Det kommer dog ikke på liste 1, hvor hårde stoffer som kokain, heroin og ecstasy optræder.

- Opiumsloven er den helt rigtige måde at tackle det på, siger Paul Blokhuis ifølge den hollandske avis De Volkskrant.

Midler på liste 2 betragtes ikke som strafbare at indtage, og man vil ikke retsforfølge brugerne af lattergas. Det vil dog være strafbart at eje, handle, producere, importere eller eksportere midlerne.

Omvendt vil det fortsat være lovligt for tandlæger at bruge lattergas som smertestillende, og det vil også fortsat være lovligt at bruge patronerne til det, de egentlig er beregnet til: at lave for eksempel flødeskum i en sifonflaske i et restaurantkøkken.

Ni måneder med høringer

Netop fordi patronerne også bruges professionelt, skal de hollandske myndigheder nu bruge de kommende måneder til at finde ud af, hvordan man vil forhindre, at patronerne bruges af private som rusmiddel.

Det fortæller Emilie Westerouen van Meeteren, som er talsperson for statssekretær Paul Blokhuis, til TV 2:

- Det kommer til at betyde, at det bliver ulovligt at sælge, men at det ikke bliver retsforfulgt at bruge lattergas, siger hun.

Op til ni måneder vil det ifølge hende tage for de hollandske myndigheder at foretage høringer med forhandlere og producenter, så man i sidste ende kan finde ud af, hvordan et eventuelt forbud mod salg til private skal skrues sammen.

Bruges med balloner

For problemet er, at patronerne ofte bliver brugt til det, de ikke er beregnet til. Helt konkret bruger man typisk en sifonflaske og lattergaspatroner til at fylde en ballon med lattergassen, som så giver en rus af omtrent 15 sekunders varighed, når gassen inhaleres.

De enkelte lattergaspatroner ses ofte ligge rundt omkring i gadebilledet - også i Danmark, hvor brugen af gassen ofte har været debatteret.

Fakta om lattergas

Lattergas, som man kender det fra bedøvelse hos tandlægen, er fremstillet til medicinsk brug. Det er blandet op med 50 procent ilt.

Gassen i lattergaspatroner til sifoner er ikke blandet op med ilt. Derfor kan misbrug af gassen fortrænge ilten i lungerne hos den, der inhalerer den.

Når gassen indtages, sker det som regel gennem en ballon eller en flødeskums-sifon.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen og Henrik Rindom

I Holland har forskere fra lægemiddelevalueringsudvalget CAM bemærket en stigning i rygmarvsskader og forbrændinger som følge af brugen af lattergas, skriver De Volkskrant.

Forbrændingerne opstår ifølge CAM, når man genopfylder ballonerne, da sifonflaskernes øverste del kan blive iskold under genopfyldning med lattergas. Når brugerne så for eksempel klemmer den iskolde sifonflaske mellem benene for at genopfylde en ballon, påføres de nogle gange forfrysninger.

Derudover kan et stort forbrug af lattergas føre til nerveskader i arme, ben og ryg. Herhjemme har Giftlinjen også advaret om, at brugen af lattergas kan føre til iltmangel og i værste tilfælde dødsfald.

Flertal i Danmark ønsker regler

I Danmark ønsker et bredt flertal at sætte ind over for brugen af lattergas, men der er ikke enighed om, hvad der skal til.

Nogle partier foreslår at sætte aldersgrænse på køb af patronerne, der er beregnet til brug i flødeskumssifoner, mens andre ønsker regler for, hvor mange patroner der må købes ad gangen. Socialdemokratiet har også foreslået at lægge pant på patronerne.

Giftlinjen har tidligere oplyst, at man oplever en stigning af opkald fra danskere, der ringer ind med negative bivirkninger som snurren i hænder og fødder eller hukommelsesbesvær efter massivt indtag af lattergas.

I en stor dansk undersøgelse fra efteråret 2017 har 70.573 unge i alderen 12-25 år svaret på spørgsmål om blandt andet brug af lattergaspatroner.

I alt har godt syv procent af gruppen svaret, at de har prøvet lattergas som rusmiddel.

Blandt de unge under 18 år har 4,6 procent svaret, at de har prøvet lattergas. Blandt dem over 18 år er det 15,3 procent.