Dansk vulkanguide om døde turister: - Det er lidt deres egen skyld

En talsmand for det lokale politi siger, at man fortsat ikke kan komme ud til øen på grund af vulkanudbruddet.

Fem personer har mistet livet i et vulkanudbrud på White Island i New Zealand natten til mandag dansk tid.

Den ubeboede ø havde blandt andet besøg af turister fra et krydstogtskib, da katastrofen indtraf. Flere personer er fortsat savnet.

Ifølge Henning Andersen, der er forfatter til flere bøger om vulkaner og har været guide på ture til vulkaner, havde det ikke behøvet at gå så galt, som det gjorde.

- Hvis folk kunne lære at respektere naturen, så ville det ikke gå så galt. Vi skal lære at holde os på afstand, selvom det er tillokkende.

Havde hævet trusselsniveauet

Myndighederne hævede før udbruddet trusselsniveauet for vulkanen fra et til to, hvor to er det højeste trusselsniveau inden et udbrud.

Alligevel var der op imod 50 personer på øen kort før udbruddet.

- Du kan forudse, hvornår en vulkan går i udbrud, men du kan ikke sige, i hvilket sekund den vil starte, eller hvornår den holder op, siger Henning Andersen.

Ifølge forfatteren er det langt fra usædvanligt, at der sker vulkanudbrud i området omkring de asiatiske og amerikanske stillehavskyster. Området står nemlig for cirka fire femtedele af verdens vulkanudbrud og jordskælv.

En talsmand for det lokale politi siger, at man fortsat ikke kan komme ud til øen på grund af udbruddet.

Forskellige nationaliteter

Ifølge politiet er det endnu for tidligt at sige præcis, hvor mange mennesker der er tilbage på øen.

De fem døde er blandt de 23, der tidligere på dagen blev reddet bort fra øen. De omkomne har flere nationaliteter, oplyser politiet.

Henning Andersen opfordrer folk til at passe på, hvis de vil se vulkaner på tætteste hold.

- Når der kan være tale om fare og pludselige opståede eksplosioner som i det her tilfælde, så bør man holde sig på afstand, og det har de ikke gjort i det her tilfælde. Det er lidt deres egen skyld, at det er gået så galt, lyder det fra forfatteren.