Udland

300 millioner mennesker vil blive ramt af oversvømmelser i vores levetid, siger forskere

I Mekong Deltaet i Vietnam styrter husene i vandet med rekordfart, og ifølge forskerne bliver det værre endnu.

Thai Thi Lau er flere gange vågnet op i et oversvømmet rum. Derfor frygter hun det værste hver aften, når mørket falder på.

- Jeg er meget bange om natten. Nogle gange sover jeg dybt, så når vandet kommer op, lægger jeg ikke mærke til det, siger hun.

Jeg er ikke overrasket over, at situationen er værre, end vi først troede

Benjamin Strauss, klimaforsker

Thai Thi Lau er en ældre kvinde, der bor få meter fra havet i Mekong Deltaet i det sydlige Vietnam.

Her æder havet landet med rekordfart. Og det går blandt andet ud over den beskedne lille butik, hvor hun både arbejder og bor.

Det lavtliggende floddelta, som i gennemsnit ligger 80 centimeter over havets overflade, er et af de steder i verden, der er allermest udsat for stigende vandstande.

Rasmus Tantholdt viser her, hvordan havet allerede har ædt en vej og huse i byen Ca Mau i det sydlige Vietnam Video: Michael Rathje

Værre end tidligere antaget

Allerede nu er omkring 200.000 mennesker i løbet af de seneste ti år flygtet derfra, alene på grund af klimaforandringernes konsekvenser.

- Det værst tænkelige scenarie er, at disse områder viser sig at være umulige at beskytte, og folk er nødt til at forlade deres hjem og finde en ny måde at leve på, siger Benjamin Strauss, forsker og direktør for den amerikanske forskerorganisation Climate Central.

Han har for nyligt offentliggjort en undersøgelse, der viser, at 300 millioner mennesker verden over vil komme til at opleve regelmæssige oversvømmelser allerede om tre årtier.

Det er langt flere, end man hidtil har vurderet.

- Jeg er ikke overrasket over, at situationen er værre, end vi først troede. Desværre. Det er vi efterhånden vant til i klimaforskning i disse tider. Men jeg er overrasket over, hvor meget værre, siger han.

Oversvømmelser af Mekong-deltaet i 2050 ifølge tidligere estimater
Oversvømmelser af Mekong-deltaet i 2050 ifølge de nye tal

Mekong Deltaet i 2050. Til venstres ses den tidligere måde at måle risikoen for oversvømmelse på, og til højre den nye mere præcise opgørelse fra Climate Central. De røde områder forventes at ligge regelmæssigt under vand, hvis der ikke tages forholdsregler for at stoppe det.

Fra revne til kollapset hus

I den vietnamesiske kystprovins Ca Mau har Thai Thi Lau allerede mistet ét hjem til havet. Det startede med nogle sprækker i betonfundamentet.

Og pludselig en dag blev kystbyen mindre, da vandet steg.

- Det hele kollapsede, og bygningen forsvandt. Først faldt tre huse, derefter var det fire huse. Mit lille hus var det femte.

Thai Thi Laus by bliver langt fra den eneste med kollapsede huse, hvis forudsigelserne holder for floddeltaet og dets 18 millioner indbyggere.

Ca Maus lokale myndigheder forsøger at beskytte jorden fra at blive ædt op af havet med diger og plantning af mangrovetræer, men det er ikke nok.

Provinsen bad i november den vietnamesiske regering om det, der svarer til omkring 190 millioner danske kroner i ekstra nødhjælp til at holde på det land, der er tilbage.

Det er endnu uvist, hvor mange penge der vil blive bevilget, eftersom Ca Mau kun er en af i alt 12 udsatte provinser i Mekong-regionen.

Også Europa rammes

Det er især millionbyer i Asien, der vil opleve de voldsomme oversvømmelser, der ifølge forskerne er i vente. Blandt andet Bangkok, Shanghai og Mumbai.

Men også i Europa – og i Danmark – vil vi kunne mærke de stigende vandstande.

Store dele af kysten fra det nordlige Frankrig op til Harboøre i Vestjylland er i fare for årlige oversvømmelser om ganske få årtier.

Stadig håb

Forskernes forudsigelser er baseret på et scenarie, hvor begrænsningen af CO2-udledningen overholder målene for Paris-aftalen. Det vil sige, at den globale gennemsnitstemperatur ikke skal stige med mere end 1,5 grader.

Man kan godt leve under havniveau. Men livet vil blive mere svært og udfordrende

Philip Minderhoud, klimaforsker, Holland

Men lige nu tyder meget på, at det mål bliver en udfordring at overholde, og derfor kan beregningerne, der slår fast, at 300 millioner mennesker udsættes for oversvømmelser i 2050, faktisk vise sig at være lavt sat:

- Lige nu er vi på vej mod en situation, der er værre end det scenarie, vi opstiller, siger Benjamin Strauss.

Samtidig forværres situationen i Mekong Deltaet også af andre faktorer. Blandt andet store dæmninger i Kina, Cambodia og Laos længere oppe ad Mekong floden, der holder mudder tilbage fra at glide gennem flodsystemet og ned i deltaet. Dermed mindre land og mere vand.

Alligevel er det stadig muligt at nå at tilpasse sig fremtiden med oversvømmelser. Det skal ske gennem massive investeringer i kystbeskyttelse, genhusning eller nye vandsikre huse, vurderer forskeren.

Men det skal gå hurtigt.

- For mange steder vil det være muligt at tilpasse sig. For nogle vil det ikke. Uanset hvad vil ændringerne sandsynligvis være dyre, siger Benjamin Strauss.

Inspiration fra Holland

Vietnams premierminister, Nguyen Xuan Phuc, er kritisk overfor de nye tal fra Climate Central. Han har overfor den vietnamesiske avis Vietnam Express International understreget, at den vietnamesiske regering poster millioner i at sikre Mekong Deltaet.

Jeg har ingen andre steder

Thai Thi Lau, butiksejer i Ca Mau

Derfor tror han ikke på, at scenariet om massive oversvømmelser i regionen bliver til virkelighed:

- Vi kan vende de risici, der kommer af klimaforandringer, til muligheder, udtaler han til Vietnam Express international.

Ifølge premierministeren kan Vietnam lære af Holland, hvor store dele af landet ligger under havniveau, men man alligevel har formået at tilpasse sig. Det er sket takket være et effektivt system af diger, sandbanker, kanaler og pumper.

Også den hollandske forsker Philip Minderhoud fra Utrecht Universitet, der har undersøgt vandstandene i det lavtliggende Mekong Delta, mener, at der endnu er muligheder for indbyggerne:

- De her fremtidsscenarier betyder ikke nødvendigvis, at de er nødt til at flygte. Selvom man er under havniveau, kan man stadig leve et sted. Men livet vil blive mere svært og udfordrende, siger han.

For vietnamesiske Thai Thi Lau er der ikke mulighed for at flytte. Selvom hun er bange for det mørke vand om natten, bliver hun alligevel boende i sin lille butik tæt på havet, der stiger dag for dag:

- Jeg har ingen andre steder, hvor kan jeg sælge mine varer. Så jeg er nødt til at bo her.