Udland

Skyderi på flådebase efterforskes som terror

Mindst en af gerningsmandens venner filmede angrebet, siger forsvarsminister Mark Esper søndag.

Fredagens skyderi på basen Naval Air Station Pensacola i USA efterforskes som terror. Det oplyser FBI ifølge BBC på et pressemøde søndag.

Det var en 21-årig soldat fra det saudiarabiske luftvåben ved navn Mohammed Alshamrani, som fredag dræbte tre amerikanske marinesoldater og sårede otte personer på en flådebase i den amerikanske delstat Florida. Den 21-årige blev efterfølgende dræbt af skud affyret af to betjente.

Ifølge efterforskningsleder og FBI-agent Rachel Rojas efterforsker FBI stadig, hvorvidt gerningsmanden arbejdede alene eller "om han var en del af et større netværk".

Venner filmede, siger forsvarsminister

Efter angrebet fredag blev flere af Mohammed Alshamranis saudiarabiske venner afhørt, og her kom det frem, at mindst en af dem filmede episoden. Det siger USA's forsvarsminister, Mark Esper, søndag til Fox News.

- Det er uklart, om de filmede, før episoden gik i gang, eller om de tog deres telefoner op og begyndte at filme undervejs i angrebet, siger Mark Esper.

På FBI's pressemøde søndag kom det desuden frem, at Mohammed Alshamrani lovligt havde medbragt mordvåbnet, en 9mm pistol, til USA.

Kort før angrebet fandt sted uploadede en Twitter-profil med Alshamranis navn flere opslag med anti-amerikanske budskaber. Det oplyser Site Intelligence Group - en amerikansk ngo, som overvåger jihadistiske medier.

Opslagene gengav ifølge CNN citater fra Osama bin Laden.

Det har ikke været muligt for CNN at få verificeret, om Twitter-kontoen tilhører Alshamrani. Twitters talsperson Aly Pavela bekræfter, at kontoen er blevet lukket og vil ikke kommentere sagen yderligere.

Viste videoer af masseskyderier til middagsselskab

Flere amerikanske medier har de seneste dage på baggrund af unavngivne kilder med kendskab til efterforskningen kunnet fortælle, at Alshamrani tidligere på ugen afspillede videoer af masseskyderier til et middagsselskab.

USA's præsident Donald Trump skrev fredag på Twitter, at han har talt med Saudi-Arabiens kong Salman efter skyderiet, og at kongen har sagt undskyld.

- Kongen sagde, at det saudiske folk er meget vrede over gerningsmandens barbariske handlinger, og at denne person på ingen måde repræsenterer følelserne hos det saudiske folk, som elsker det amerikanske folk, skriver Trump.

Træner soldater fra hele verden

Flere hundrede soldater fra det meste af verden deltager for øjeblikket i træning på flådebasen.

Det første skud blev affyret klokken 6.30 fredag morgen, og angrebet sluttede ifølge avisen USA Today først klokken 8.00, da den saudiske soldat var blevet stoppet af to betjente.

Naval Air Station Pensacola ligger nær Floridas grænse til delstaten Alabama og er et større uddannelsessted for flåden.

Der arbejder 16.000 militærfolk og 7400 civile på basen.