Udland

Saudisk soldat viste videoer af masseskyderier ved middagsselskab inden angreb

Efterforskningen af et angreb på en base i Florida handler blandt andet om hovedmistænkts tur til New York.

Der var mere end mad på menuen, da soldaten, der er mistænkt for et angreb mod en militærbase i Florida, inviterede til middag få dage før sit angreb.

Her viste han ifølge flere medier videoer af masseskyderier.

Kort tid efter middagen indledte han sit angreb mod den amerikanske flådebase.

Det er The New York Times og The Guardian, der kan bringe historien på baggrund af beretninger fra en anonym tjenestemand med kendskab til efterforskningen.

Soldaten dræbte tre og sårede otte fredag ved angrebet på en undervisningsbygning på flådebasen Pensacola Naval Air Station i den amerikanske delstat Florida.

Angrebsmanden blev til sidst dræbt af en betjent.

Myndighederne har bekræftet, at den hovedmistænkte er en løjtnant i det saudiarabiske militær, og FBI har lørdag slået fast, at den mistænkte er 21-årige Mohammed Saeed Alshamrani. Det skriver The Guardian.

Mistænker motiver bag storbytur

Ifølge New York Times handler dele af efterforskningen nu om en tur til New York City.

Den formodede angrebsmand og tre andre saudiarabiske soldater skal således have besøgt den amerikanske storby nogle dage inden angrebet.

Efterforskerne forsøger at fastslå, om turen kun var en turisttur, eller om der var andre motiver, skriver avisen.

De fire, som alle var ved at blive optrænet på den amerikanske flådebase, besøgte blandt andet museer og det berømte Rockefeller Center.

Blomster og beskeder efter skyderi på Naval Air Station Pensacola.

Angrebsmand: - Jeg er imod det onde

Myndighederne vil ifølge avisen ikke oplyse noget om de videoer af masseskyderier, der blev vist aftenen inden skyderiet i den formodede angrebsmands lejlighed.

De vil heller ikke bekræfte meldinger om, at han lagde et kort manifest på Twitter inden sit angreb.

Ifølge Site Intelligence Group - en amerikansk ngo, som overvåger jihadistiske medier - skrev den formodede angrebsmand i et opslag:

- Jeg er imod det onde, og Amerika som helhed er blevet til en ond nation.

Den pågældende konto havde fordømt amerikansk støtte til Israel og havde blandt andet et citat fra den tidligere al-Qaeda-leder Osama bin Laden.

Konge undskylder

Præsident Donald Trump skrev fredag aften dansk tid på Twitter, at han havde talt med Saudi-Arabiens kong Salman efter skyderiet, og at kongen sagde undskyld.

- Kongen sagde, at det saudiske folk er meget vrede over gerningsmandens barbariske handlinger, og at denne person på ingen måde repræsenterer følelserne hos det saudiske folk, som elsker det amerikanske folk, skrev præsidenten.

Naval Air Station Pensacola ligger nær Floridas grænse til delstaten Alabama og er et større uddannelsessted for flåden. Der arbejder 16.000 militærfolk og 7400 civile på basen.