Udland

USA opruster mod Kina - får adgang til ubeboet japansk ø

Den japanske regering har købt øen Mageshima for en milliard kroner. Øen skal fungere som et kæmpestort hangarskib for den amerikanske flåde.

En lille øde ø i det sydligste Japan kan blive en vigtig base for USA i bestræbelserne på at svare igen på Kinas oprustning i det Sydkinesiske Hav. Det skriver CNN.

I første omgang er det meningen, at øen skal fungere som et fælles træningscenter for militærfly fra både USA og Japan. Her skal japanske og amerikanske piloter simulere landinger på hangarskibe. Men øen kan blive en særdeles vigtig militærbase for USA, der ser med stigende bekymring på Kinas militære tilstedeværelse i det Sydkinesiske Hav.

Her er kineserne i fuld gang med at bygge kunstige øer, der skal huse militære baser. Tidligere på ugen annoncerede den amerikanske flåde således den største kontrakt nogensinde på levering af ni atomdrevne ubåde til en samlet pris på 150 milliarder kroner, netop for at imødegå den stigende trussel fra Kina.

USA og Japan er tætte allierede, og amerikanerne har i forvejen seks baser i Japan. Men en rapport udgivet af United States Study Center ved Sydneys Universitet i august fastslår, at kinesiske missiler vil kunne uskadeliggøre de amerikanske baser i Asien på få timer.

- Kina har udviklet et formidabelt arsenal af præcisionsmissiler, der kan underminere den amerikanske forrang i området. Disse missiler findes i tusindtal, hedder det i rapporten.

En måde at imødegå denne trussel er at sprede de amerikanske tropper og udstyr på flere baser, lyder rådet i rapporten.

En ø kan ikke synke

En permanent militær flyvebase på landjorden vurderes også at være mere værdifuld end et hangarskib, da sådan en base kan modstå langt flere angreb. I teorien kan et hangarskib sænkes med en enkelt torpedo.

- Hvis man rammer et hangarskib med fly ombord, er skaden oftest uoprettelig. Skader på en landbaseret base kan repareres langt hurtigere end skader på en kompliceret krigsmaskine, som et hangarskib er. Og en ø kan jo ikke synke, siger Collin Koh fra S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

En anden årsag til, at den japanske regering har købt Mageshima fra firmaet Taston Airport for 16 milliarder yen (næsten en milliard kroner, red.), er hensynet til naboerne til de eksisterende amerikanske baser i Japan.

Den japanske regering har ledt efter egnede steder at udføre træning med fly, siden landet indgik en aftale med USA for otte år siden om at tilbyde de amerikanske styrker nye træningsfaciliteter. Årsagen er primært klager over støj.

Men efter flere uheld på basen på øen Okinawa, hvor amerikanske fly tabte dele, der landede uden for basen, krævede indbyggerne en folkeafstemning. Den ikke-bindende afstemning viste et overvældende flertal for at flytte de amerikanske styrker væk fra øen.

Ifølge det amerikanske medie Business Insider har amerikanske fly i øjeblikket forbud mod at gennemføre øvelser i at lande og lette på baserne på det japanske hovedland. Det betyder, at fly fra den amerikanske base i Iwakuni i det centrale Japan tæt på Hiroshima skal flyve 1400 kilometer til øen Iwo Jima for at udføre træningen der. Med træningsfaciliteter på Mageshima bliver den afstand reduceret til 400 kilometer.

Øen skulle have været landingsplads for rumskibe

Den 8,2 kvadratkilometer store Mageshima havde sin storhedstid i 50'erne. I 1958 toppede befolkningstallet med 528 indbyggere - i marts 1980 forlod den sidste indbygger øen.

I slutningen af Anden Verdenskrig blev der anlagt landingsbaner på Mageshima, og øen blev en vigtig del i forsvaret af øgruppen Okinawa, der ligger tæt på det kinesiske fastland.

I 1995 blev øen købt af firmaet Tateishi Construction med henblik på at bruge øen som landingsplads for det japanske rumskib HOPE-X. Men i 2003 blev HOPE-X-projektet skrottet, og øen forladt.