Britisk valg

Britisk valg: Lækkede dokumenter kan stamme fra Rusland

Labour-leder Jeremy Corbyn fremlagde onsdag i sidste uge stakkevis af papirer om forhandlingerne med USA om en handelsaft1ale under overskriften 'Afsløret: Sandheden om vores NHS'  Andy Rain / Ritzau Scanpix

Premierminister Boris Johnson vil have den russiske forbindelse undersøgt.

Lækkede dokumenter omhandlende forhandlinger om en ny handelsaftale mellem USA og Storbritannien kan vise sig at stamme fra russiske kilder.

I sidste uge blev dokumenterne en del af den britiske valgkamp, da Labour-leder Jeremy Corbyn brugte dem til at anklage regeringen for at være parat til at ofre vigtige dele af det offentlige sygehusvæsen, National Health Service (NHS), efter valget for at få en handelsaftale i hus.

Corbyn mener, at dokumenterne er bevis for, at det britiske sygehusvæsen risikerer at blive udhulet af amerikanske privathospitaler og medicinalfirmaer, hvis Storbritannien vælger at erstatte adgangen til EU's indre marked med en omfattende frihandelsaftale med USA.

Men de lækkede dokumenter, der første gang dukkede op på sitet Reddit, kan være en del af en russisk misinformations-kampagne, skriver Sky News.

I en udtalelse på sit site skriver Reddit, at man mener, at dokumenterne er ”en del af en kampagne, der rapporteres at have russisk oprindelse.”

Reddit oplyser, at man har identificeret flere konti, der har brugt ”manipulation” for at promovere det oprindelige opslag med dokumenterne.

Kontiene har ifølge Reddit brugt de samme ”delingsmønstre” som en russisk kampagne på Facebook tidligere i år, og sitet har lukket 61 konti i forbindelse med sagen.

Labour afviser problemer

På trods af Reddits oplysninger om den russiske forbindelse, forsvarer Jeremy Corbyn, at Labour har brugt de lækkede dokumenter i valgkampen.

- Det er nonsens. Da vi offentliggjorde dokumenterne, benægtede hverken premierministeren eller andre deres ægthed. Vi skaffede dokumenterne, vi tror på, at de er korrekte, og ingen har - indtil nu - tvivlet på, at de fortæller sandheden, siger Corbyn til Sky News.

Jeg har aldrig set beviser på, at Rusland succesfuldt har blandet sig i demokratiske begivenheder i vores land

Boris Johnson, premierminister

- Hvis der aldrig har været forhandlinger med USA om adgang til vores sundhedsvæsen; hvis det er forkert, hvordan kan det så være, at regeringen efter en uge ikke har afvist det, siger han.

Labour vil over for Sky News ikke oplyse, hvor de fik dokumenterne fra.

Johnson kræver læk undersøgt

Samtidig kritiserer Jeremy Corbyn premierministeren for at nægte at offentliggøre en rapport om russisk indblanding ved Brexit-valget i 2016. En rapport, regeringen har sagt, at den vil offentliggøre efter valget.

Regeringen og Boris Johnson var hurtige til at afvise alle beskyldninger om at sælge ud af det britiske sundhedsvæsen allerede i sidste uge.

Om der er noget om de lækkede dokumenters mistænkte russiske oprindelse, vil premierminister Boris Johnson ikke tage stilling til. Men han ønsker at opklare det.

- Jeg mener, at vi skal undersøge det. Jeg har aldrig set beviser på, at Rusland succesfuldt har blandet sig i demokratiske begivenheder i vores land, siger Johnson til BBC.

- Dokumenterne, hvad end de skulle bevise, beviste ikke det, Jeremy Corbyn og Labour håbede på, at de ville bevise. Det er bare endnu en afsporing fra den manglende Brexit-politik fra Labour, siger han.

Hovedemne ved valget

De offentliggjorte dokumenter stammer fra seks forhandlingsrunder mellem USA og Storbritannien mellem sommeren 2017 og sommeren 2019, altså før Boris Johnson blev premierminister.

Parterne har undervejs lagt frem, hvad de ønskede at forhandle om – og ifølge Labour afslører notaterne, at USA ønsker sygehusområdet omfattet af handelsaftalen.

Medicin er i gennemsnit to en halv gange dyrere i USA, end den pris det offentlige sygehusvæsen NHS betaler for den i Storbritannien.

Og hvis de store medicinalfirmaer kan få lov til at have patent på deres medicin i længere tid, vil det forsinke fremkomsten af billig kopimedicin.

- Lad os være ærlige. USA har ikke tænkt sig at forhandle sig frem til, at de skal sælge deres medicin billigere, sagde Corbyn på pressemødet i sidste uge.

Det Konservative Parti fastholder, at de ikke har tænkt sig at åbne NHS for amerikansk indflydelse.

- Som vi hele tiden har gjort det klart, så vil NHS ikke være en del af forhandlingerne i nogen fremtidig handelsaftale, og de priser, som NHS betaler for medicin, kommer aldrig på forhandlingsbordet, sagde ministeren for international handel Liz Truss.

Labour har gjort fremtiden for det pressede NHS til et af sine hovedemner i valgkampen. Partiet har lovet at øge bevillingerne til NHS med næsten fem procent om året, blandt andet med forbedret, gratis tandpleje og bedre plejetilbud, skriver avisen The Guardian.

Det britiske parlamentsvalg finder sted torsdag 12. december.