Udland

Banan med gaffatape solgt for 800.000 kroner

Den dyrebare banan, som hænger på væggen til en af verdens største kunstmesser, Art Basel.  Rhona Wise / Ritzau Scanpix

Kunstneren købte bananen for cirka to kroner.

En banan er oftest bare en banan. Men hvis den bliver klistret på en væg på et galleri, kan den være dyrebar kunst.

Det er kunstværket ’Comedian’ et eksempel på. Værket, der er lavet af italienske Maurizio Cattelan, består af en banan købt i et supermarked i Miami og et stykke gaffatape.

Emmanuel Perrotin, der ejer galleriet, siger, at bananen er et “symbol på global handel, men har en dobbeltbetydning, fordi den også er et klassisk symbol på humor.

Maurizio købte bananen for omkring to kroner (30 cent, red.), mens den gaffatapede kunstversion i denne uge blev solgt for over 800.000 kroner (120.000 dollars). Det skriver CNN.

I alt er der tre gaffatapede bananer til salg, og galleriet siger, at to bananer allerede er solgt, mens den sidste sandsynligvis bliver solgt dyrere.

Værket er ikke bananen

Bananen er udstillet på kunstmessen Art Basel i Miami. Ifølge galleriet er det første gang i 15 år, at Maurizio Cattelin har udstillet noget på en kunstmesse.

En talsmand for galleriet forklarer til The Guardian, at kunstværket er en kommentar til, hvad der er værdifuldt for os.

– Maurizio tvinger os til at stille spørgsmålstegn ved måden, vi tillægger det materielle værdi. Al opmærksomheden, der er så smukt orkestreret (af Maurizio. red.), er i lige så høj grad en del af værket som selve bananen, siger Emmanuel Perrotin.

Et toilet i 18 karat guld

Det er ikke første gang, at Maurizio Cattelans kunst trækker overskrifter.

Kunstneren har blandt andet lavet et fuldt funktionelt toilet af 18 karat guld. Toilettet, med en anslået værdi på over otte millioner kroner, var først udstillet på Guggenheim i New York til fri afbenyttelse for museumsgæsterne, og folk stod i kø i timevis.

'America' er titlen på  Maurizio Cattelans gyldne toilet-værk.

Herefter blev det milliondyre toilet installeret i rummet lige over for det værelse, hvor Winston Churchill blev født i London. Men i september blev toilettet stjålet af en gruppe indbrudstyve, og det gyldne toilet er stadig savnet.

For ti år siden havde den italienske kunstner også fat i taperullen, da han klistrede galleristen Massimo De Carlo op på væggen i hans eget galleri til værket 'A Perfect Day'.

I 2009 blev galleristen Massimo De Carlo klistret på væggen i sit eget galleri som en del af Maurizio Cattelans kunst.