Udland

Nancy Pelosi tager officielt skridt til rigsretssag mod Trump

Det ventes at medlemmerne af Repræsentanternes Hus inden jul skal stemme om de juridiske dokumenter, der skal udgøre anklagen mod præsident Trump.

Den demokratiske flertalsleder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, vil nu anmode om at indlede en rigsretssag mod præsident Donald Trump.

Derfor har hun bedt Jerry Nadler, som er formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, om officielt at indlede en rigsretssag.

- Vores demokrati er under angreb. Trump giver os ikke andet valg. Der er ingen tvivl om kendsgerningerne. Præsidenten misbrugte sin magt for sin egen politiske vindings skyld, sagde Pelosi torsdag på et pressemøde.

Hun tilføjede:

- Det skete på bekostning af vor nationale sikkerhed ved at tilbageholde militær hjælp og et afgørende møde i Det Hvide Hus til gengæld for en erklæring om, at hans politiske rival skal undersøges. Præsidentens handlinger er alvorlige brud på forfatningen.

- Vi ser frem til en retssag

Hvis retsudvalget vælger at gå videre med en rigsretssag, skal det til afstemning i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal. Stemmer huset for, sendes sagen videre til Senatet.

Præsident Donald Trump kan dog kun formelt afsættes som præsident, hvis 2/3 af Senatets medlemmer stemmer for at fjerne ham.

Det ventes at medlemmerne af Repræsentanternes Hus inden jul skal stemme om de juridiske dokumenter, der skal udgøre anklagen mod præsident Trump.

Det Hvide Hus har reageret på nyheden fra Pelosi:

- Nancy Pelosi og Demokraterne skulle skamme sig. Donald Trump har ikke gjort andet end at lede vores land... Vi ser frem til en fair retssag i Senatet, skriver pressetalsmanden Stephanie Grisham på Twitter.

Den ukrainske forbindelse

Rigsretssagen kommer på baggrund af en famøs telefonsamtale mellem Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij. Samtalen mellem de to ledere fandt sted den 25. juli.

Trump beskyldes for at have forsøgt at presse Ukraines præsident til at igangsætte en undersøgelse af mulig korruption i forbindelse tidligere vicepræsident Joe Biden og dennes søns forretningsaktiviteter i Ukraine.

Joe Bidens søn, Hunter, var i en årrække en del af et ukrainsk energikonsortium. Joe Biden er en sandsynlig modkandidat til Trump ved næste års præsidentvalg.

Lyn-analyse

Det her betyder ikke, at Donald Trump vil blive fjernet fra embedet. Rigsretssagen skal nemlig føres i Senatet, og her har Republikanerne flertallet. Det er så deres opgave at føre sagen, føre nye vidner og fremlægge beviser for og imod. Trump får også mulighed for selv at aflægge forklaring, hvis han ønsker det. Når det er sket, skal der stemmes om, om Trump skal fjernes fra embedet. Som det ser ud nu, er der ikke noget, der tyder på, at Republikanerne er med på den idé. De synes, det er en heksejagt – og at det er fuldstændig latterligt, hvad Demokraterne har gang i.

Trump: En heksejagt

Pelosis udmelding kommer dagen efter, at retsudvalget gennemførte en høring med tre eksperter i den amerikanske forfatning.

Det var det demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus, der havde indkaldt de tre.

De erklærede, at Trumps opførsel i Ukraine-sagen krænker rigsretsbestemmelserne i den amerikanske forfatning.

En fjerde ekspert, der var indkaldt til høringen af det republikanske mindretal, kaldte rigsretsprocessen forhastet og fejlbehæftet.

Trump selv har kaldt processen for en heksejagt. Han nægter at have gjort noget galt.