Udland

Amerikansk medie: Frederiksen er en af de mest definerende personer i 2019

Mette Frederiksen på vej ind på Buckingham Palace i forbindelse med NATO-topmødet i London. Pool / Ritzau Scanpix

Den danske statsminister bliver især hyldet for at sige præsident Trump imod.

Det amerikanske nyhedsmedie Bloomberg Busineesweek offentliggør hvert år en liste med de mest definerende personer. Listen indeholder alt fra politikere over designere til forretningsmænd.

Dette års liste blev præsenteret onsdag med flere prominente navne som sangerinden Rihanna, klimaaktivisten Greta Thunberg og så den danske statsminister Mette Frederiksen.

Det amerikanske medie begrunder især valget af den danske socialdemokrat med, at hun modigt mod forsvarede sin holdning, da præsident Trump udtrykte interesse i at købe Grønland tilbage i august.

Men samtidig erkender de også statsministerens evne til holde den socialdemokratiske fane højt uden for Danmarks grænser.

- Ved at ændre tonen i debatten kan hun muligvis have etableret en model til at genoplive det venstreorienterede Europa, skriver Bloomberg.

Et socialdemokratisk forbillede

Troels Mylenberg, der er politisk redaktør på TV 2, kan komme med flere grunde til, at Mette Frederiksen vækker opsigt internationalt.

- Først og fremmest gør hun sig bemærket i Europa, da de socialdemokratiske grupper generelt har det svært i EU. Her udmærker få lande som Danmark og Portugal ved at føre socialdemokratisk politik, siger han.

Bloomberg fremhæver også, at Mette Frederiksen er Danmarks yngste statsminister nogensinde og kommer med et friskt pust.

- Mette Frederiksens timing er glimrende. Hun dukker op som en moderne, europæisk leder med en klar tone i en tid, hvor EU er presset af brexit og meget andet, fortæller Mylenberg.

Troels Mylenberg mener, at mange socialdemokrater i den kommende tid vil kigge mod Danmark og Mette Frederiksen. Særligt fra lande som Tyskland og Frankrig, hvor den socialdemokratiske politik mere eller mindre er blevet udslettet.