Udland

USA i våbenkapløb med Kina - bruger rekordbeløb på nye atomubåde

Flåden af kinesiske ubåde er allerede stor, og militære eksperter forventer, at den vil vokse yderligere de næste fem år.

Den amerikanske flåde har bestilt ni atomdrevne ubåde til en samlet pris på 150 milliarder kroner.

Ordren er den største kontrakt, som den amerikanske flåde nogensinde har indgået. Omregnet svarer det til 17 milliarder kroner per ubåd. Til sammenligning er det samlede danske forsvarsbudget i år på 23,6 milliarder kroner.

Oprustningen af den amerikanske ubådsflåde sker ifølge CNN for at kunne matche Ruslands og ikke mindst Kinas oprustning af deres ubådsflåder og aggressive aktioner i den vestlige del af Stillehavet.

- Den kinesiske flåde bliver stadig bedre og større, så den amerikanske flåde er nødt til at reagere. Dette gør ikke Kina til en fjende, men Kinas aktioner kræver særlig bevågenhed, understreger Carl Schuster, tidligere operationel leder af US Pacific Command's Joint Intelligence Center, over for CNN.

Kinas flåde af atomdrevne ubåde vokser

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium vil den kinesiske hær i 2020 råde over 60 ubåde, og de har planer om at udvide deres flåde til mellem 65 og 70 ubåde.

Af dem er seks atomdrevne, og fire ubåde er udstyret med ballistiske missiler. Det skriver det amerikanske militære analyseinstitut NTI.

Militære eksperter forventer, at flåden af kinesiske ubåde vil vokse de næste fem år, blandt andet med nyudviklede atomdrevne angrebs-ubåde i samme klasse som dem, amerikanerne nu har bestilt.

Kan sejle neddykket i flere måneder

Den amerikanske flåde har bestilt ni ubåde af typen Virginia. Det er en allround ubåd, der kan angribe andre ubåde og skibe, samt mål på landjorden. De kan også bruges til overvågning og indsamling af data.

Flåden råder allerede over 18 af denne ubådstype, men de ni nye ubåde får mere avanceret udstyr og bliver en del større.

De nye ubåde vil få en vægt på 10.200 ton og en længde på 140 meter mod de nuværende, der vejer 7800 ton og er 115 meter lange. De nye ubåde kan udstyres med 40 Tomahawk-krydsermissiler - de gamle er kun udstyret med 12 af disse missiler.

Ubådene kan generere deres eget drikkevand og ilt, og de kan sejle neddykket i flere måneder.

Arbejde til 4000 ansatte

Den rekordstore ordre bliver en stor udfordring for producenten General Dynamics Electric Boat Corp.

Firmaet vil allerede i år påbegynde bygningen af de nye ubåde, som skal kunne leveres i perioden fra 2025 til 2029, fremgår det af virksomhedens hjemmeside.

- Vi er parate til at møde udfordringen, siger direktør, Kevin Graney.

Firmaet udvider kraftigt og går fra at kunne producere én til to ubåde årligt. Ordren vil kunne beskæftige 4000 ansatte på General Dynamics Electric Boat Corps skiftværft i Rhode Island.