Udland

Trump kan afgøre skæbnen for forfulgt folkefærd

Repræsentanternes Hus kræver sanktioner mod Kina for dårlig behandling af muslimsk mindretal. Kina svarer igen med, at USA skal "korrigere sine fejl".

Med et overvældende flertal har Repræsentanternes Hus i USA natten til onsdag dansk tid vedtaget et lovforslag, der kræver, at præsident Donald Trumps administration svarer hårdere igen på Kinas behandling af landets muslimske mindretal, uighurerne.

Lovforslaget kræver sanktioner mod højtstående kinesiske embedsmænd som følge af Kinas forfølgelse af uighurerne.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hver gang vi så en fugl eller en hund udenfor, følte vi os jaloux på deres frihed

Orynbek Koksebek, fange i kinesisk lejr

Yderligere spændinger

Med stemmerne 407 for og en imod vil lovforslaget sandsynligvis øge spændingerne mellem USA og Kina, også selv om forslaget fortsat er flere skridt fra at munde ud i en egentlig lov.

Forslaget mangler således stadig at blive godkendt i Senatet og derefter sendt til Det Hvide Hus, hvor præsident Trump enten kan underskrive det eller nedlægge veto.

I et prompte svar på afstemningen i Repræsentanternes Hus opfordrer Kinas udenrigsministerium USA til at blokere for lovforslaget og "korrigere sine fejl".

Ifølge ministeriet er den vestlige Xinjiang-provins "et internt anliggende". Det skriver BBC.

USA tirrer Kina

L​ovforslaget kommer kun få dage efter, at præsident Trump underskrev en anden lov, der førte til omfattende fordømmelse fra Kina.

I slutningen af november underskrev Donald Trump en lov, der officielt støtter de prodemokratiske demonstranter i Hongkong.

Loven skal sikre Hongkongs suverænitet og sikkerhed og for at opfylde dette, vil USA mindst en gang om året kontrollere, at Hongkong har nok autonomi, til at USA vil indgå særlige handelsaftaler med lokalregeringen.

- Lovene er vedtaget i håb om, at ledere og repræsentanter for Kina og Hongkong vil være i stand til i al venskabelighed at finde en løsning på deres forskelligheder, udtalte Donald Trump.

USA's ambassadør i Kina, Terry Branstad, blev efterfølgende indkaldt til en samtale med Kinas viceudensrigsminister, da Kongressen havde vedtaget loven.

Her fik Branstad at vide, at loven enten blev droppet, eller også måtte USA "tage alle konsekvenserne", som det blev formuleret fra officielt kinesisk hold.

Op til én million fanger

I oktober afslørede lækkede dokumenter ifølge flere britiske medier, at det kinesiske styre systematisk hjernevasker hundredtusindvis af muslimer i såkaldte genopdragelseslejre.

Det vurderes, at op mod én million uighur-muslimer bliver tilbageholdt i lejrene. Lejrene er blevet etableret i den vestligste del af landet, den såkaldte Xinjiang-provins, over de seneste tre år.

Kinesiske myndigheder har hidtil fastholdt, at der bliver tilbudt frivillig uddannelse og træning i lejrene.

Lejrene skal ifølge styret modvirke religiøs ekstremisme og terroraktivitet.

Som et fængsel

Officielle dokumenter, som blandt andet BBC og The Guardian har set, afslører dog, hvordan muslimerne bliver indoktrineret og tortureret.

De blev i oktober lækket til Det Internationale Konsortium af Undersøgende Journalister (ICIJ), der består af 17 medier.

Blandt andet omfatter papirerne en instruks fra Kommunistpartiet til lederne af lejrene.

Her fremgår det, at lejrene skal fungere som fængsler. Det inkluderer streng disciplin og straf.

Den opfattelse deler Orynbek Koksebek ifølge magasinet Time.

Han blev arresteret i november 2017, hvorefter de kinesiske myndigheder udsatte ham for tortur i en lejr. Her blev han blandt andet smidt i et hul, overhældt med koldt vand og udsat for vold.

- Hver gang vi så en fugl eller en hund udenfor, følte vi os jaloux på deres frihed, siger Orynbek Koksebek om oplevelsen i lejren.

Ifølge instrukser fra de kinesiske myndigheder skal de indsatte først løslades, når de kan bevise, at de har ændret adfærd og trosretning.