Udland

Mette F. vil tale sikkerhed på Grønland med Trump

Regeringen vil afsætte 1,5 milliarder kroner til sikkerhed i Arktis. Det glæder USA, siger statsministeren.

USA's præsident har ikke skjult sin kærlighed til Grønland og Arktis. Onsdag får han chancen for en snak med den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), om det kolde nord.

Donald Trump har tidligere sagt, at han ville købe Grønland. Det blev venligt, men bestemt afslået af statsministeren.

Mette Frederiksen forventer, at de kommer til at diskutere Grønland og Arktis, men understreger, at den danske position omkring Grønland er velkendt.

- Der kan ryge ord gennem luften, men det afgørende er jo, at man regner med og stoler på hinanden og bliver ved med at være tætte allierede. Og det er jo i høj grad det, NATO-topmødet skal bruges til at bekræfte, siger Mette Frederiksen til TV 2 i London.

Øger overvågningen i Arktis

Kolleger fra Folketinget opfordrer statsministeren til at tale med store bogstaver overfor den amerikanske præsident.

- Hun skal slå fast overfor Trump, at Danmark ikke vil acceptere at blive sat ud på et sidespor i spørgsmålet om fremtiden for Grønland og det arktiske, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Det samme mener Martin Lidegaard, der blandt andet er forsvars- arktis- og grønlandsordfører for Radikale Venstre.

- Jeg mener, hun gør det klart, at vi vil håndtere grønlandsk sikkerhed og samtidig sende et signal til Rusland og NATO om at undgå et våbenkapløb i Arktis, siger han.

Det vigtigste budskab fra dansk side er ifølge Mette Frederiksen det danske "ønske om at opprioritere indsatsen omkring Arktis".

- Det handler om, hvad der sker i luften. Vores evne til at overvåge, hvad der sker. Men også i havet. Øget overvågning af ubådsaktivitet. Vi forstærker vores indsats, og det ved jeg, at amerikanerne er glade for, siger hun.

Regeringen vil prioritere 1,5 milliarder kroner til Arktis, som blandt andet skal gå til øget overvågning både i luften og i havet.

Så sent som i sidste uge udpegede Forsvarets Efterretningstjeneste Grønland og Arktis som den største sikkerhedsrisiko for Danmark på grund af stormagters interesser i området.

Statsministeren har en forventning om, at de to også skal drøfte sikkerheds- og udenrigspolitik i blandt andet Mellemøsten og NATO's fremtid.

Loyal NATO-partner

Danmark deltager i topmødet i London med en klar opbakning til NATO. Der "findes intet alternativ til NATO", understreger statsminister Mette Frederiksen.

Sådan er det, og sådan må det være, mener Lars Bangert Struwe, som er generalsekretær i tænketanken Atlantsammenslutningen.

- Danmark skal, som vi plejer, vise os som den meget loyale NATO-partner. Vi er så transatlantisk orienteret, som det nærmest kan lade sig gøre. Altså orienteret mod, hvad der sker i USA, siger han.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har før mødet i London stillet spørgsmål ved, om NATO også i fremtiden skal stå for Europas forsvar.

Det synspunkt står han foreløbigt alene med.