Udland

Fanget på video: Verdenslederes snak tolkes som hån af Trump

De er blandt USA's tætteste allierede, men i aftes blev fire statsledere fanget på en video, hvor de tilsyneladende morer sig over USA's præsident.

USA's præsident, Donald Trump, holdt sig ikke tilbage ved tirsdagens pressemøder i anledning af NATO's 70-årsfødselsdag som forsvarsalliance.

Som regel er presseseancerne ganske korte. Men Donald Trump snakkede sammenlagt flere timer om alt fra Frankrigs skat på amerikanske tech-virksomheder til Demokraternes forberedelse af en mulig rigsretssag hjemme i USA.

Og det morede nogle af hans NATO-kolleger sig tilsyneladende over senere samme aften, hvor de blev fanget på video, da de var til reception på Buckingham Palace.

Sladrer til reception hos kongefamilien

Med en øl i hånden blev Canadas premierminister, Justin Trudeau, filmet, mens han snakkede og grinede med Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron - der også har øl i hænderne - og en mere lyttende ministerpræsident fra Holland, Mark Rutte.

Statslederne siger aldrig ved navn, hvem de snakker om. Men meget peger på, at de fire - som er blandt USA's nærmeste allierede - morer sig over Trump, der er kendt for sine lange pressekonferencer, og som tirsdag forvandlende en kort briefing i den amerikanske ambassadørs bolig til en 50 minutter lang snak.

- Var det derfor, du kom for sent? siger Boris Johnson til Emmanuel Macron og knækker en smule sammen af grin.

- Han kom for sent, fordi han improviserer sig gennem et 40 minutter langt pressemøde, bryder Justin Trudeau ind og fortsætter:

- Åh, ja, ja, ja. Han annoncerede..., siger Trudeau, før han afbrydes af Macron, der står med ryggen til, og hans svar går derfor tabt.

- Se, hvor målløse hans medarbejdere er

Man kan godt forstå, hvis Macron mente, han havde haft en lang på kontoret.

Om eftermiddagen afholdt han et pressemøde med Donald Trump, der trak ud, mens Macron flere gange så sig nødsaget til at gå i rette med Trumps forkerte påstande.

Men det var ikke kun præsident Macron, der måtte gennem et improviseret pressemøde efter sit møde med Donald Trump. Det samme måtte Justin Trudeau.

- Du kunne se, hvor målløse hans medarbejdere var, siger Trudeau med et grin på den video, der blev fanget af ham og de øvrige statsledere.

- Det er meget, meget uprofessionelt

Men selv om de fire statsledere tilsyneladende havde det sjovt, mener TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, at der er ikke meget af grine af længere.

- Problemet er, at det overskygger NATO-topmødet.

- Der er jo flere, der ser det her klip end det seriøse arbejde, NATO prøver at udføre, siger Jesper Steinmetz, der er i London under NATO-topmødet.

TV 2 NYHEDERNES korrespondent Jesper Steinmetz kalder det for talentløst at bagtale en leder af et så vigtigt Nato-medlem.

Selv om de ikke nævner Trump ved navn, mener han, at henvisningerne til det alenlange pressemøde og den overraskende annoncering ikke levner megen tvivl om, at det er ham, de snakker om.

Og det er et problem under fejringen af NATO's 70 år som forsvarsalliance.

- Det her topmøde har jo til formål at vise vores fjender vores styrke, og at vi står sammen. Derfor er det meget, meget uprofessionelt, at der står en gruppe skoleknægte og bagtaler deres kollega, siger Jesper Steinmetz.

Video spreder sig til amerikanske medier

Videoen blev oprindeligt lagt ud af Sputnik News, som er et russisk nyhedsbureau, der er blevet etableret af det regeringsejede nyhedsbureau Rossija Segodnja.

En længere version af optagelser fra receptionen på Buckingham Palace kan findes på Sputniks Facebook-side, skriver The Guardian.

Den redigerede version ovenover med undertekster blev lagt ud af den canadiske tv-station CBC's program 'Power and Politics' sent onsdag aften.

Og på kort tid spredte den sig over det meste af den vestlige verden.

Videoen er blevet til artikler på forsiden af en stribe mediers hjemmesider som for eksempel den britiske avis The Guardian og den amerikanske avis New York Times.

- Jeg kan ikke komme mig over denne video, både fordi POTUS (præsidenten, red.) hader, når nogen griner af ham, og fordi han i lang tid har anvendt "andre lande griner af os" som et angreb på hans forgængere, skriver den kendte politiske journalist fra New York Times Maggie Habermann på Twitter.