Udland

Trump indledte NATO-fejring med hårdt angreb på Macron

Ledere fra de 29 NATO-lande er samlet i London for at fejre NATO's 70 år. Men stemningen er langt fra festlig.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er ankommet til London for sammen med de øvrige 28 medlemslande at fejre NATO's 70 års fødselsdag.

Her indledte han tirsdag fejringen ved at lange ud efter Frankrig, som den seneste måned har indtaget rollen som alliancens sorte får.

Det skete ved et pressemøde, der ellers skulle sparke festlighederne i gang.

Macrons ord om NATO er "nasty"

Den franske præsident, Emmanuel Macron, sagde i november i et interview med nyhedsmagasinet The Economist, at NATO er "hjernedød".

Og det er faldet Donald Trump for brystet.

- Det er en meget, meget modbydelig (nasty, red.) kommentar over for de andre 28 lande, sagde Donald Trump tirsdag morgen i den britiske hovedstad.

Macron forklarede sig i interviewet fra november med, at den gamle forsvarsalliance mangler koordinering mellem Europa og USA.

- Hvad vi i øjeblikket oplever, er NATO's hjernedød, sagde Macron til The Economist.

- Vi har ingen koordinering overhovedet med hensyn til strategibeslutninger mellem USA og dets europæiske allierede (...) USA vender ryggen til det europæiske projekt. Det er på tide at vågne op, advarede han.

Men Frankrig bør feje for egen dør, mener Macrons kollega i USA.

- Det er noget af en udtalelse, når man har så store problemer i Frankrig med De Gule Veste for eksempel. Man kan ikke sige den slags om NATO. Det er meget respektløst, sagde Donald Trump.

- Der er ingen, der har mere brug for NATO end Frankrig. Det er derfor, det er en meget farlig udtalelse at komme med.

Trump: Jeg er blevet fan

Ved dagens pressemøde deltog også NATO's generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, og han var heller ikke sen til at feje Macrons skarpe kritik af banen.

- NATO er aktiv, omstillingsparat og tilpasningsdygtig. Det er derfor, vi er en succes: at vi kan omstille os i en foranderlig verden, sagde Stoltenberg.

Det bakkede Donald Trump, som ellers er kendt som en af de mest markante kritikere af NATO, op om med anerkendende nik. Han talte derefter varmt om forsvarsalliancen.

- Jeg er blevet større fan af NATO, fordi alliancen er så fleksibel, sagde Donald Trump.

Selvom NATO ikke er ved at falde fra hinanden, vurderer Trump, at Frankrig kan være på vej ud igen.

- Jeg ser ham bryde ud. Og han har mere end nogen anden brug for beskyttelse, og jeg ser ham bryde ud, siger Trump om Macron.

Frankrig har tidligere meldt sig ud af alliancens kollektive forsvar. Det skete i 1960'erne, og landet vendte først tilbage i 2009.

Tyrkiet skaber problemer

Det er imidlertid ikke kun Frankrig, som har skabt uro i NATO den seneste tid.

Tyrkiet har forårsaget ballade blandt de 29 medlemslande ved at købe russiske forsvarssystemer og ved at angribe kurdere i det nordlige Syrien i efteråret.

Noget, som frustrerer mange europæiske NATO-lande. Men Trump forsvarer Tyrkiet.

- Jeg kan lide Tyrkiet, og jeg kommer godt ud af det med præsidenten. Tyrkiet er et godt medlem af NATO, siger Trump.

Den amerikanske præsident mener, at forsvarsalliancen er stærk, og han fremhæver Jens Stoltenberg som en god leder.