Udland

Spraymalet isbjørn vækker undren i Rusland

Tidligere i år var en isbjørn kommet på afveje i den russiske by Norilsk. Irina Yarinskaya / Ritzau Scanpix

Isbjørne bevæger sig i stigende omfang tættere på menneskelig bebyggelse i de arktiske egne af Rusland.

En isbjørn med ’T-34’ spraymalet på pelsen er blevet filmet i Arktis. Det skriver BBC.

Videoen vækker nu undren. Det er uklart, hvor præcis i Rusland videoen er optaget - og hvad der er meningen med malingen.

Du kan se den spraymalede bjørn i videoen herunder.

Optagelserne er delt på Facebook af Sergey Kavry, der er medlem af Verdensnaturfonden (WWF), og er siden delt flittigt af andre på de sociale medier.

’T-34’ er blandt andet navnet på en russisk kampvogn, der spillede en afgørende rolle i Den Røde Hærs nedkæmpelse af nazisterne under Anden Verdenskrig.

- Jeg kender ikke detaljerne omkring, hvor disse optagelser er filmet. Hvis det er en form for militær reference... Det er en pervers disrespekt for historien, siger Sergey Kavry.

Afhængig af at kunne skjule sig

Ifølge Sergey Kavry blev videoen oprindeligt delt af indfødte i den arktiske region Chukotka, der ligger i et afsides hjørne af det østlige Rusland.

Kavry finder det usandsynligt, at det er de dyreaktivister, der overvåger isbjørnene i området, der har mærket isbjørnen.

Han er bekymret for, at bjørnen kan få svært ved at overleve, da den er afhængig af at kunne skjule sig i det hvide landskab, når den er på jagt.

Bedøvet og malet

Anatoly Kochnev, der er forsker ved Institute of Biological Problems of the North, mener, at bjørnen må have været bedøvet, mens den er blevet malet.

Kochnev antyder, at hændelsen muligvis har fundet sted i den afsides region Novaya Zemlya, hvor eksperter tidligere har måttet bedøve isbjørne, der havde bevæget sig ind i beboelsesområder i deres jagt på føde.

Russiske medier spekulerer i, at isbjørnen er blevet malet af indfødte, som er trætte af, at de store rovdyr i stigende omfang bevæger sig tættere på menneskelig bebyggelse.

I februar erklærede myndighederne undtagelsestilstand i regionen, fordi en stor gruppe isbjørne havde slået sig ned og gik på jagt blandt mennesker i Novaya Zemlya.

- Der har været tilfælde, hvor bjørnene har angrebet mennesker og er kommet inden for i private hjem og offentlige bygninger, skrev den administrativt ansvarlige i kommunen, Alexander Minaev, i en pressemeddelelse.

Der er erklæret undtagelsestilstand i en russisk øgruppe i ishavet, hvor vilde isbjørne er gået i land. Video: Michael Rathje

I juni havde en udmagret isbjørn forvildet sig ind i den russiske by Norilsk. Isbjørnen havde forvildet sig flere hundrede kilometer væk fra sit naturlige levested i Arktis.

Så sent som i april i år havde en anden isbjørn forvildet sig ind i gaderne i landsbyen Tilichiki på den russiske halvø Kamtjatka. Video: David Buch

Ifølge britiske BBC er isbjørnene tvunget på land af klimaforandringer, der har ført til, at havisen, hvor de normalt holder til for at fange sæler, smelter. De søger derfor mod land for mad.