Udland

Rapport fra Kongressen fastslår, at Trump misbrugte magten

Efterretningsudvalg afleverer rapport om Trump og Ukraine, og det fører til ny fase frem mod mulig rigsretssag.

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus frigiver en 300 sider lang rapport, som fastslår, at USA's præsident, Donald Trump, misbrugte sin magt ved at forsøge at få Ukraine til at hjælpe ham med at blive genvalgt i 2020.

Med rapporten går den næste fase i gang frem mod en mulig rigsretssag mod præsidenten. Det skriver avisen New York Times.

Det bliver nu retsudvalget i Repræsentanternes Hus, som skal afgøre, om der skal indledes en rigsretssag mod Trump for at fjerne ham fra præsidentembedet.

Ikke overraskende

Rapportens konklusioner er ikke overraskende.

En række diplomater, ambassadører, tidligere medarbejdere i Det Hvide Hus og medarbejdere i udenrigsministeriet sagde under tv-afhøringer på stribe, at Trump og flere af hans nærmeste forsøgte at presse Ukraine til at finde snavs om den tidligere demokratiske vicepræsident Joe Biden.

Biden er en af Trumps mulige modkandidater ved præsidentvalget i november næste år.

En kampagne af obstruktion

I rapporten hedder det, at "der er en kampagne af obstruktion over for denne rigsretsundersøgelse".

- Donald Trump er den første præsident i USA's historie, der forsøger fuldstændigt at obstruere en rigsretsundersøgelse, som udføres af Repræsentanternes Hus.

Skaden, der er sket på delingen af magten i USA "vil være langvarig og potentielt uigenkaldelig, hvis præsidentens evne til at blokere Kongressen fortsætter uden kontrol", lyder det videre i rapporten.

En talskvinde for Det Hvide Hus siger, at rapportens ord "er som en kælderbloggers rablerier".

Flere centrale vidner har bekræftet, at Det Hvide Hus tilbageholdt næsten 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraine for at presse landet til at indlede en efterforskning af Biden og hans familie for korruption.