Udland

Putin vil stemple kritiske journalister som udenlandske agenter

Loven bliver af menneskerettighedsaktivister betegnet som et forsøg på at kvæle kritik af den russiske regering og præsident Putin.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har underskrevet en lov som i vage formuleringer giver myndighederne mulighed for at erklære journalister og bloggere for udenlandske agenter.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Loven rammer både lokale russiske journalister og udlændinge, der arbejder for ikke-russiske medier, distribuerer udenlandsk indhold eller modtager penge fra udenlandske medier.

Også almindelige borgere kan erklæres for udenlandske agenter, hvis de deler udenlandske artikler eller kommentarer på de sociale medier.

Den nye lov vækker bekymring blandt russiske menneskerettighedsaktivister. I sidste uge opfordrede 60 prominente journalister, forfattere og aktivister i et åbent brev Putin til ikke at underskrive loven.

Underskriverne mener, at brugen af betegnelsen "udenlandsk agent" har "en meget negativ klang".

- Betegnelsen "udenlandsk agent" miskrediterer en person i øjnene på sine medborgere og forringer personens værdighed, selvom personen ikke har gjort noget forkert eller ulovligt eller udført nogle ordrer fra udenlandske arbejdsgivere, hedder det videre i brevet til Putin.

Kreml sover aldrig

Ifølge Alexei Venediktov, der er redaktør på den populære radiostation Echo of Moscow, kommer loven efter sommerens store demonstrationer mod regeringen.

- Dette er historien om et selektivt angreb på grund af total frygt. Et angreb, der skal skabe hindringer for demonstranter og medier, der rapporterer om protesterne på baggrund af tilgængelig information, siger Alexei Venediktov til det russiske medie Znak.

Rusland har allerede betegnet Radio Free Europe og Voice of America som udenlandske agentvirksomheder, da de bliver finansieret af USA. Samtidig har Rusland også hårdt kritiseret andre udenlandske medier for at have rapporteret fra sommerens demonstrationer.

Blandt andet har de russiske myndigheder truet med at fratage den tyske tv-station Deutsche Welle muligheden for at arbejde i Rusland, efter tv-stationen i august viste et kort over en planlagt rute for en ulovlig demonstration.

- Jeg gentager endnu en gang: Hvis du tror, ​​at folk i Kreml sover, så er det nej. I Kreml sover folk aldrig. De leder efter muligheder - ikke kun magt - der kan svække protestbevægelsen, sagde Alexei Venediktov.