Udland

Nordkorea til USA: - Det er helt op til jer, hvilken julegave I får

Nordkorea vil have gang i forhandlingerne om landets atomprogram.

Julen nærmer sig, og styret i det kommunistiske Nordkorea er i gavehumør. Spørgsmålet er, hvilke gaver Nordkorea vil sende til USA.

Ri Thae Song, der er viceudenrigsminister med ansvar for de amerikanske relationer, beskylder ifølge Nordkoreas statslige nyhedsbureau KCNA USA for at trække forhandlingerne om det nordkoreanske atomprogram i langdrag uden at komme med seriøse tilbud.

- Den af USA opreklamerede dialog er i al væsentlighed intet andet end et tåbeligt trick udklækket for at fastholde Nordkorea ved forhandlingsbordet og for at styrke den indenrigspolitiske situation i forbindelse med det kommende præsidentvalg i USA, lyder anklagerne fra Ri Thae Song.

- Hvad der skal ske nu, bestemmer USA, og det er helt op til USA selv at vælge, hvilken julegave de får, advarer Ri Thae Song.

I juli 2017 testede Nordkorea deres første interkontinentale ballistiske missil. I den forbindelse kaldte Nordkoreas leder, Kim Jong Un, missilet for en gave til amerikanerne i anledning af deres uafhængighedsdag 4. juli.

Donald Trump er tirsdag til NATO-topmøde i Storbritannien, og han er her kommet med en kort kommentar til Nordkoreas udmelding.

- Hvis vi er nødt til at bruge USA's militær, så vil vi gøre det.

Forhandlinger afbrudt flere gange

Forhandlingerne om Nordkoreas atomprogram har ligget underdrejet siden februar, hvor Kim Jong Un og USA's præsident, Donald Trump, mødtes ved topmødet i Vietnams hovedstad, Hanoi.

Et møde, der blev afbrudt før tid, da Trump nægtede at underskrive, hvad USA betegnede som en halvfærdig aftale. Kim Jong Un havde krævet, at USA fjernede alle sanktioner, som amerikanerne havde indført mod Nordkorea. Samtidig ville Nordkorea kun skrotte dele af deres atomprogram.

- De vil have løftet alle sanktioner, og det kunne vi ikke gøre. De var villige til at afruste en stor del af de områder, vi ville have dem til, men vi kunne ikke opgive alle sanktioner, lød det dengang fra Trump.

Trump understregede dog, at hans forhold til Kim Jong Un stadig var godt.

- Jeg kunne have underskrevet i dag, men I ville have sagt, det er en frygtelig aftale. Papirerne var klar, men jeg vil hellere gøre det rigtigt end hurtigt, sagde Trump i februar.

Siden da har USA og Nordkorea afholdt arbejdsmøder. Senest i oktober i Sverige, hvor den nordkoreanske delegation forlod forhandlingerne i utide. Nordkorea beskyldte USA for at have en "forstokket holdning".

- Vi er skuffede over USA, der ikke bragte noget til forhandlingsbordet, sagde Nordkoreas chefforhandler, Kim Myong-Gil.

Papegøjesnak

Det er Kim Jong Un, der har fastsat en deadline for forhandlingerne til udgangen af året. Han har udtalt, at han vil finde nye veje at gå, hvis USA fastholder deres sanktioner og pres mod det kommunistiske styre.

I dagens meddelelse fra viceudenrigsminister Ri Thae Song hedder det:

- Da vi har gjort alt gennemsigtigt og åbent, minder vi USA om, at slutningen af året nærmer sig, og vi prøver ikke at skjule, hvad vi så vil foretage os.

- Hver gang USA er sat skak, får vi den samme snak som fra en papegøje, og det vil vi ikke høre på længere, siger Ri Thae Song.

Nordkorea testede for en måned siden en ny type ballistisk missil, som ifølge militæreksperter vil kunne ramme mål i Sydkorea og Japan. Nordkorea har også truet med at genoptage deres test af et nukleart langdistancemissil, som de ellers selv havde sat på standby.