Trump afviser at deltage i høring i rigsretsproces

Præsidenten er slet ikke i USA onsdag - han deltager i NATO-møde i London.

Det Hvide Hus kommer ikke til at være repræsenteret ved høringer i rigsretsprocessen onsdag. Det meddeler Pat Cipollone, der er rådgiver for præsident Donald Trump, i et brev til udvalgets demokratiske formand Jerrold Nadler.

Det sker, efter Retsudvalget i Repræsentanternes Hus i sidste uge inviterede præsident Donald Trump og hans jurister fra Det Hvide Hus til at udspørge vidner og være til stede ved de offentlige høringer i den indledende rigsretsproces mod den amerikanske præsident.

Men Det Hvide Hus afviser forespørgslen, da det ikke mener, at processen foregår på ordentlig vis.

- Man kan ikke forvente af Trump og hans jurister, at de vil deltage i en høring, så længe der ikke er sat navn på vidner, og mens det stadig er uklart, om retsudvalget vil give præsidenten en fair proces igennem yderligere høringer, skriver Pat Cipollone.

Samtidig oplyser Cipollone, at præsidenten slet ikke er i USA onsdag:

- Du (Jerrold Nadler, red.) planlagde de indledende høringer - uden tvivl med vilje - mens præsidenten, som du ved, vil være ude af landet for at deltage i et NATO-møde i London.

Cipollone: Invitationer giver ingen informationer

Jerrold Nadler prøvede i sidste uge at lægge pres på præsidenten med en åben invitation.

- I bund og grund har præsidenten et valg: Han kan gribe denne mulighed for at være repræsenteret i rigsretshøringerne, eller han kan holde op med at beklage sig over processen, udtalte Nadler.

I brevet, hvor Pat Cipollone afviser invitationen, siger han i øvrigt, at Det Hvide Hus vil svare senere på en invitation til en anden høring, hvor der er deadline for svar fredag. I den forbindelse bliver det fremhævet, at invitationen ikke indeholder informationer om, hvornår de pågældende høringer vil foregå, hvilke vidner der vil blive indkaldt, hvad dagsordenen og proceduren vil være, og hvilke rettigheder præsidenten vil have under høringen.

Trump har afvist beskyldninger

Onsdagens høring markerer det næste stadie i den indledende rigsretsproces mod den amerikanske præsident.

I sagen mistænkes Donald Trump for at forsøge at presse Ukraines præsident til at undersøge, om der kan findes smuds på tidligere vicepræsident Joe Bidens søn, Hunter Biden, der har været viklet ind i investeringer i Ukraine.

Joe Biden forsøger lige nu at blive Demokraternes præsidentkandidat og kan dermed blive Trumps hovedrival ved valget næste år.

Trump-administrationen har afvist beskyldningerne som opspind og en heksejagt.