Britisk valg

Terror-offers far: Stop med at bruge min søn i jeres modbydelige propaganda

25-årige Jack Merritt var det ene af to ofre ved angrebet på London Bridge. Handout / Ritzau Scanpix

Fredagens terrordrab i London har fået premierminister Boris Johnson til at kræve en markant skrappere kurs over for terrordømte.

Fredagens terrorangreb i London er blevet et af de centrale valgtemaer op til det britiske valg 12. december.

Drabsmanden Usman Khan er nemlig tidligere idømt 16 års fængsel for terrorisme, men blev løsladt for et år siden efter at have udstået halvdelen af sin straf.

Ifølge premierminister Boris Johnson skyldes de tidligere Labour-regeringers blødsødne politik med prøveløsladelser.

- Jeg synes, det er latterligt. Jeg synes, det er afskyvækkende, at folk, der er så farlige som denne mand, skal have lov til at gå fri efter blot at have afsonet otte år. Det er derfor, vi har tænkt os at ændre loven, sagde Boris Johnson søndag til BBC.

Hård eller blød politik

Terrorangrebet fredag tegnede konflikten mellem en hård og en mere human kriminalpolitik tydeligt op. Drabene blev nemlig begået på en konference arrangeret af en liberal organisation, der går ind for rehabilitering og afradikalisering af terrordømte.

De to drabsofre var universitetsfolk, der var med til at arrangere konferencen.

Terroristen selv var inviteret til konferencen, fordi han tilsyneladende var et mønstereksempel på en person, der havde ændret sig under sin tid i fængslet.

Lyn-analyse

Spørgsmålet om terrorkriminelles løsladelse før tid spiller en rolle i valgkampen lige nu, fordi Boris Johnson har bragt det op. Kravet om hårdere straffe er jo klassisk konservativ politik. Men spørgsmål om, hvordan man straffer folk, er næppe et spørgsmål, der er stort nok til at blive en gamechanger i valgkampen. Både Boris Johnson og hans hovedmodstander Jeremy Corbyn skal være forsigtige, når de taler om det her. De skal passe på, at offentligheden ikke står tilbage med det indtryk, at de forsøger at slå politisk plat på ofrene. Noget, som Boris Johnson allerede er blevet beskyldt for.

"Min søn skal ikke misbruges"

Faderen til det ene af ofrene, den Cambridge-studerende Jack Merritt, forudså straks efter drabene, hvordan de kunne bruges politisk. På Twitter bad han indtrængende om, at drabet på hans søn ikke blev anledning til krav om kriminalpolitiske stramninger:

- Min søn Jack, som blev dræbt ved angrebet, ville ikke ønske, at hans død bliver anledning til at indføre strengere straffe eller til at indespærre folk unødvendigt længe, skrev faderen David Merritt på Twitter.

Men det ønske fik han ikke opfyldt.

Boris Johnson sagde søndag til BBC, at der i dag er "omkring 74" dømte terrorister, der er prøveløsladt og dermed på fri fod, før de har afsonet hele deres straf.

Han lovede, at de nu ville blive "grundigt overvåget for at sikre, at de ikke udgør en trussel". Politiet anholdte i går en af de 74, der er dømte i samme sag som Usman Khan. Regeringsvenlige britiske aviser beskrev anholdelsen som den første i "Boris' lynangreb på Jihad-krigere".

Heller ikke aviserne lyttede til Twitter-opråbet fra faderen til den dræbte Jack Merritt om at lade være med at bruges sønnen til det, som faderen kalder "modbydelig propaganda".

Lederen af det britiske Brexit-parti UKIP, Nigel Farage, sagde i går i en valgdebat på tv-stationen ITV, at Usman Khan aldrig skulle have været løsladt.

- Folk, der er mistænkt for at planlægge massemord, skal aldrig løslades, før det er helt sikkert, at de ikke har jihad-virus, sagde Nigel Farage.

Labour forsvarer politik

Oppositionspartiet Labour har fået den utaknemmelige rolle at forsvare den liberale kriminalpolitik. Partiets formand Jeremy Corbyn sagde søndag, at dømte terrorister "ikke nødvendigvis" skal afsone deres fulde straf.

Det var et svar til Boris Johnson, der har krævet, at terrordømte skal afsone "hvert eneste år" af deres fængselsstraf.

Jeremy Corbyn sagde i en valgtale søndag, at man i stedet skal fokusere på rehabilitering og afradikalisering af terrordømte.

Hvis ikke man gør det, "forspilder man chancen for at gribe ind over for mennesker, der senere foretager sig ting, der overhovedet ikke kan undskyldes", sagde Jeremy Corbyn.

Smagløst

Lederen af De Liberale, Jo Swinson, kritiserer Boris Johnson for den måde, han har bragt fredagens terrorangreb ind i valgkampen:

- Vi så, hvordan lokalsamfundet rykkede sammen på den smukkeste måde efter angrebet. Men straks kom premierministeren og ville gøre det til et valgtema. Jeg synes, det er ret smagløst, siger Jo Swinson til BBC Radio.

Den konservative regering afviser i dag alle beskyldninger om, at man forsøger at udnytte situationen politisk.

- Men jeg mener , at der er brug for, at vi lige trækker vejret og fører debatten i den rette tone, sagde justitsminister Robert Buckland i dag til BBC.

Han fastholdt samtidigt, at Labour må tage et ansvar for tragedien, fordi oprindeligt står bag lovgivningen om prøveløsladelser - påstand, som Labour kalder 'latterlig'.