Google og YouTube har fjernet flere end 300 Trump-reklamer
Spørgsmålet om kandidaternes markedsføring på sociale medier har været til heftig forud for præsidentvalget i USA i 2020.
Google og YouTube har fjernet flere end 300 politiske reklamer for præsident Trump, fordi indholdet strider mod firmaets politik for markedsføring. Det skriver CBS.
Det er tv-programmet 60 Minutes, der har kigget Trumps reklamer efter i sømmene. Størstedelen af de godt 300 videoer er fjernet fra YouTube, der er ejet af Google, i løbet af sommeren 2019.
Ifølge 60 Minutes er det uklart præcis hvilke forhold i Googles politik, der er blevet overskredet i Trump-reklamerne.
YouTubes direktør, Susan Wojcicki, afviser overfor 60 Minutes, at beslutningen om at fjerne reklamerne er et udtryk for diskriminering af Trumps republikanske parti.
- Vores systemer og vores algoritmer er ikke i stand til at skelne mellem en demokrat og en republikaner. De er ikke udstyret med nogen form for politisk partiskhed. Vi får kritik fra begge sider i det her spørgsmål, men vi forsøger at håndhæve vores firmapolitik ligeligt over for alle parter, siger Susan Wojcicki til 60 Minutes.
Twitter forbyder reklamer
Spørgsmålet om kandidaternes markedsføring på sociale medier har været til heftig forud for præsidentvalget i USA i 2020.
I oktober meddelte Twitters direktør, Jack Dorsey, at selskabet helt forbyder politiske reklamer på platformen fra og med 22. november.
CNN afviste i starten af november at bringe en valgreklame fra præsident Trump, da mediet mente, at reklamen var racistisk.
Få dage efter fulgte Facebook og tv-kanalerne NBC og Fox News trop, da de oplyste, at de ikke længere ville bringe valgreklamen.
- Efter yderligere overvejelser anerkender vi reklamens ufølsomme karakter og har besluttet ikke længere at bringe den på vores platforme, lød det i en udtalelse fra NBC.
Facebook i modvind
Den nye linje bliver lagt i en tid, hvor især Facebook har været i modvind i forhold til at faktatjekke indlæg fra politiske kampagner.
Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste var der en omfattende russisk indblanding i det amerikanske valg i 2016, som skulle hjælpe præsident Trump med at blive valgt.
En del af denne indblanding skal blandt andet været foregået på Facebook.
Facebook har gentagne gange afvist at faktatjekke reklamer fra politikere. Det har ført til stærk kritik fra flere demokratiske præsidentkandidater som Joe Biden og Elizabeth Warren.
Warren lavede stunt
I oktober købte den demokratiske præsidentkandidat Elizabeth Warren en politisk reklame på Facebook, der med fuldt overlæg indeholdt falske påstande om Facebook-boss Mark Zuckerberg og præsident Trump.
Ifølge Warren selv gjorde hun det for at opfordre Facebook til at fjerne politiske reklamer med falske påstande forud for præsidentvalget i 2020.
Hun krævede videre, at Mark Zuckerberg blev holdt personligt ansvarlig for Facebooks nye reklamepolitik.
Elizabeth Warrens tiltag kom efter flere tilfælde, hvor præsident Trumps kampagnelejr havde brugt Facebook til politiske reklamer, der langede ud efter den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden og dennes søn i den omstridte Ukraine-sag.