Udland

Terror i London: Aktivist blev dræbt af 'mønsterfange'

Universitetsstuderende Jack Meritt og den terrordømte Usman Khan arbejdede sammen om rehabilitering, indtil Khan dræbte Merritt med en kniv.

Gerningsmanden bag fredagens terrorangreb i London og et af hans ofre havde arbejdet tæt sammen i en organisation, der gik ind for rehabilitering af kriminelle.

Organisationen bakkede op om gerningsmandens prøveløsladelse fra afsoningen af en lang terrordom og betragtede ham som et "mønstereksempel" på en tidligere kriminel, der ønskede at forbedre sig.

Fredag var de til samme rehabiliteringskonference tæt ved London Bridge, da den 28-årige terrordømte Usman Khan knivdræbte den 25-årige Jack Merritt og et kvindeligt offer, hvis navn endnu ikke er offentliggjort. Han nåede også at såre tre andre mennesker, før han blev overmandet og senere dræbt af skud fra politiet.

'Learning Together'

Jack Merritt var en Cambridge-studerende kriminolog, der arbejdede som kursuskoordinator for organisationen ’Learning Together’, der stod bag fredagens konference.

Usman Khan blev i 2012 idømt 16 års fængsel for at have været en del af en radikal gruppe, der lagde planer om et terrorangreb på Børsen i London.

Han blev løsladt på prøve for et år siden og har siden fulgt et program fra ’Learning Together’, optrådt som case i deres rapporter og skrevet til deres foldere.

- Hvis han har været fundamentalistisk, så har han faktisk været ret god til at skjule det. Khan var inviteret til denne konference, han har tidligere holdt taler og været fremhævet som et virkeligt godt eksempel på, hvordan folk kan rette sig op. Hvordan de ved hjælp af uddannelse kan komme ind på en anden vej. Han har tidligere givet al sin støtte til "dette vidunderlige program", som han har kaldt det, fortæller forfatter og tidligere London-korrespondent Lone Theils til TV 2.

- På overfladen har han virkeligt lignet en mand, der var parat til at starte en ny tilværelse, da han kom ud af fængslet. Det har enten været fuldstændigt falsk, eller også har han drastisk skiftet mening indenfor den seneste tid, siger hun.

"En smuk sjæl"

Jack Merritt beskrives til gengæld som et menneske, der troede fuldt og fast på, at mennesker kunne forbedre sig og komme ud af kriminalitet og politisk radikalisering, skriver avisen The Telegraph.

I et mindeord kalder hans far ham for en "smuk sjæl, der altid holdt med den svage part". Han advarer mod, at sønnens død bliver brugt til at fremme synspunkter, som sønnen ikke delte:

- Min søn Jack, som blev dræbt ved angrebet, ville ikke ønske, at hans død bliver anledning til at indføre strengere straffe eller til at indespærre folk unødvendigt, skriver han på Twitter.

Valgkampen

Det ønske ser dog ikke ud til at blive opfyldt. Drabet er allerede blevet en del af den britiske valgkamp.

Politikere undrer sig over, at Usman Khan kunne blive løsladt allerede halvvejs inde i afsoningen af sin terrordom.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har kaldt det "en fuldstændig katastrofe", at det kunne ske.

Og premierminister Boris Johnson har udtalt, at "når folk bliver idømt et vist antal år i fængsel, så skal de afsone hvert eneste år af denne straf".