Udland

Svensk partileder er ikke velkommen til Nobel-fest

Jimmie Åkesson har været medlem af Rigsdagen siden 2010. Men til Nobelfest har han ikke været endnu. Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

Sverigedemokraterne beklager sig ikke over afvisningen - partiet siger, at det nok giver lidt ekstra i meningsmålingerne.

Partileder Jimmie Åkesson fra det svenske højreparti Sverigesdemokraterne bliver som den eneste partileder ikke inviteret med til årets Nobelfest.

Dermed fastholder Nobelstiftelsen sin politik om at isolere Sverigesdemokraterne, på trods af at en meningsmåling i Aftonbladet for et par uger siden udnævnte partiet til nu at være Sveriges største.

Vi analyserer ikke partierne ud fra meningsmålinger, siger Nobelstiftelsens pressechef Mikael Östlund til det svenske nyhedsbureau TT.

Nobelstiftelsen har afvist Sverigesdemokraterne lige så længe, som partiet har siddet i den svenske rigsdag.

- Sverigesdemokraterne er ikke et parti som alle andre. Partiets baggrund i højreekstremisme og partiledernes optræden viser en manglende respekt for de grundlæggende principper om, at alle mennesker har samme værdi og samme rettigheder – uanset hudfarve, nationalitet eller religion, skriver Nobelstiftelsen i sin officielle begrundelse for beslutningen.

Vores bedste valgmedarbejder

Sverigesdemokraterne tager beslutningen fra Nobelstiftelsen, hvis moralske autoritet de seneste år er blevet skadet af sexskandaler, med sindsro:

- Det er sikkert fuldstændigt rigtigt, at vi ikke deler deres menneskesyn. Vi kunne for eksempel aldrig finde på at indbyde ambassadører fra diktaturstater, som de gør år efter år. At sidde og gnubbe skuldre med officielle repræsentanter for Eritrea, Nordkorea og Saudi-Arabien overlader vi gerne til mennesker med ’det rigtige værdigrundlag’, siger Sverigedemokraternes pressechef Henrik Gustavsson.

Og partiets gruppeformand Jonas M Andersson kalder ligefrem Nobelstiftelsen for ’en af Sverigedemokraternes bedste valgmedarbejdere’:

- Her kommer sikkert et par procent mere (i meningsmålingerne, red.), skriver han på Twitter.

Stor fremgang

Meningsmålingen i november, der udnævnte Sverigesdemokraterne til at være landets største parti med 24 procent af stemmerne, kan ikke betragtes som typisk.

Men det mere pålidelige, vægtede gennemsnit af alle meningsmålinger viser, at regeringspartiet Socialdemokraterne stadig er størst med 24 procent af stemmerne – men at Sverigedemokraterne er lige efter med 23 procent.

Ved valget i september sidste år fik Socialdemokraterne 28 procent af stemmerne, Moderaterna 20 procent og Sverigedemokraterne 17 procent.

Siden er Sverigesdemokraterne imidlertid stormet frem i meningsmålingerne, og partileder Jimmi Åkesson siger, at han ikke er overrasket:

- Jeg har længe hævdet, at vi ville blive det største parti før eller siden, sagde han til avisen Aftonbladet i forbindelse med den seneste meningsmåling.