FN’s generalsekretær: Klimaforandringerne er her nu - og der mangler politisk vilje
FN's generalsekretær António Guterres lægger ikke fingrene imellem over for verdens politikere inden COP25 klimakonferencen.
Mens alle andre handler for at holde den globale temperaturstigning under de 1,5 grader, som videnskaben anser for at være et maksimum for at holde klimaforandringerne under kontrol, så sidder politikerne ifølge FNs generalsekretær på hænderne.
- Unge mennesker viser usædvanligt lederskab og mobiliseringsevne, og finansielle institutioner og virksomheder forpligter sig til 1,5 graders-målsætningen. Det, der stadig mangler, er den politiske vilje, sagde António Guterres ifølge Reuters.
Bemærkningerne kommer efter et efterår, hvor over fire millioner mennesker, heraf mange unge, den 20. september gik på gaderne for at kræve handling fra politikerne for at bremse klimaforandringerne.
Danske firmaer er inde i kampen
Samtidig siger flere og flere store firmaer, blandt andet også danske virksomheder som Mærsk Line, Danish Crown og Arla, at de over de kommende år vil skære radikalt ned på deres CO2-udledning.
Anderledes ser det ud for verdens lande. Da den seneste store FN-aftale om klimaet, den såkaldte Paris-aftale, blev indgået i 2015, bekendtgjorde de deltagende nationer året efter deres klimamål til FN. I dag er 187 lande med i aftalen.
Ifølge klimaeksperter vil målene dog føre til så store udledninger af drivhusgasser, at de globale temperaturstigninger vil blive tre grader.
Sker det, vil ekstreme vejrfænomener som orkaner, udbredt tørke og afsmeltning fra indlandsisen og polerne blive betydeligt kraftigere end i dag.
Selvforstærkende ond cirkel
Dertil kommer, at der ifølge eksperterne en stor risiko for, at naturen kommer ind i en selvforstærkende ond cirkel, som kan føre til endnu værre konsekvenser.
- Klimaforandringerne er ikke noget, der hører fremtiden til. De er her nu, og de bliver værre og værre, siger António Guterres.
Alligevel tror FN's portugisiske førstemand stadig på, at klimaet kan reddes.
Eksperterne siger, at det kan lade sig gøre at holde målet på 1,5 graders stigning i temperaturen, hvis der handles nu.
Samtidig meldte flere lande på FN's klimahandlingsmøde i september i New York, at de vil forpligte sig til at være helt klimaneutrale i 2050 og skære kraftigt ned på deres udledning af drivhusgasser allerede nu.
Nu venter hele verden, inklusive FN's generalsekretær på, at verdens største udledere, Kina, USA og EU, følger trop.