Udland

Efter beskyldninger fra Brasiliens præsident: Nu svarer Leonardo DiCaprio igen

Leonardo DiCaprio vil fortsætte sin støtte til organisationer, der bekæmper skovbrande i Amazonas.

- Den her Leonardo DiCaprio, han er en sej fyr, er han ikke? En, der giver penge til at sætte ild til Amazonas.

Sådan lød ordene fra den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, fredag til en række journalister.

Og et døgn forinden lød det sådan her fra præsidenten i en liveudsendelse på Facebook:

- Leonardo DiCaprio, for fanden, du samarbejder med folk, der brænder Amazonas.

Jair Bolsonaro har været højlydt i sin kritik af den amerikanske skuespiller, som han beskylder for at finansiere ødelæggelser og skovbrande i Amazonas.

Og for at være en del af en international kampagne, hvor organisationer, statsledere og kendte har fordømt og samlet penge ind til bekæmpelsen af skovbrandene i Brasilien.

Leonardo DiCaprio har da også været yderst aktiv i dén kamp, og nu har skuespilleren svaret på den brasilianske præsidents beskyldninger.

- Fremtiden for disse uerstattelige økosystemer er på spil, og jeg er stolt af at støtte de organisationer, der beskytter dem, skriver DiCaprio på Instagram.

Og tilføjer:

- Jeg vil fortsætte med at støtte de brasilianske oprindelige folkeslag, lokale myndigheder, videnskabsfolk, undervisere og folk, der arbejder utrætteligt for at redde Amazonas for alle brasilianeres fremtids skyld.

Leonardo DiCaprio donerede i august fem millioner dollars til bekæmpelse af brandene i Amazonas. Det gjorde han via miljøorganisationen Earth Alliance, som han er medstifter af. Desuden har han stiftet The Leonardo DiCaprio Foundation, der støtter miljøprojekter verden over.

Skuespilleren Leonardo DiCaprio donerer millioner til brandslukningsarbejdet i Amazonas.

Deler sin fars bekymringer

Beskyldningerne mod Leonardo DiCaprio bunder blandt andet i anholdelsen af fire frivillige brandmænd, som det lokale politi beskyldte for at sætte ild til skoven med vilje for at booste den økonomiske støtte til en international NGO.

Beskyldninger, som præsidentens søn, Eduardo, der også er politiker, viderebringer på Twitter.

Her deler han farens ”bekymringer” i forhold til Leonardo DiCaprio og beskylder samtidig skuespilleren for at have doneret to millioner kroner til ”en NGO, der satte ild til regnskoven”.

I samme ombæring beskylder han Verdensnaturfonden WWF for at have betalt selv samme NGO for at tage billeder af de pågældende brande, hvilket WWF i en pressemeddelelse afviser som falske anklager.

Det samme gør Leonardo DiCaprio på Instagram:

- Selvom de nævnte organisationer er værd at støtte, er det ikke nogen, vi har støttet.

Skovbrande fordoblet under Bolsanaro

Det er ikke første gang, Jair Bolsanaro har beskyldt organisationer for at sætte ild til skove i Brasilien. Det gjorde han i august, da den internationale kritik var på sit højeste.

En kritik, der er kommet fra blandt andre organisationer og statsledere på grund af den omfattende og tiltagende skovhugst, han har tilladt i Brasilien.

Rydningen af regnskoven sker for at gøre plads til landbruget, og flere af skovbrandene er påsatte for at gøre plads til netop det.

Da Bolsonaro overtog embedet 1. januar i år, rykkede han ansvaret for Amazonas fra miljøministeriet til landbrugsministeriet, og under hans regeringstid er antallet af skovbrande mere end fordoblet til 87.000 indtil videre i 2019 fra 40.000 i 2018.

Hvert minut forsvinder et område på størrelse med en fodboldbane fra regnskoven i Brasilien.