Udland

Australsk stat bruger kameraer mod bilister med mobiler - dansk politi følger spændt med

Det her bliver nemmere at straffe for politiet i Australien. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Rigspolitiet finder tiltaget interessant og holder øje med udviklingen.

Fra i dag bliver det stort set umuligt at undgå straf, hvis man som bilist taler i håndholdt mobiltelefon. I hvert fald hvis man bor i New South Wales i Australien.

Søndag indsatte politimyndighederne i delstaten nemlig både mobile og stationære fotovogne med specialbyggede kameraer, der kun registrerer brug af mobiltelefon.

Det er ifølge de australske myndigheder de første kameraer i verden, der er lavet specifikt til at registrere ulovligt mobiltelefonbrug.

- Det er et system, der skal ændre en hel kultur, siger politikommissær i New South Wales Michael Corboy til australske medier.

Med de nye kameraer håber man at kunne reducere antallet af dødsulykker i delstaten med en tredjedel inden 2021.

Indtil videre i 2019 er 329 mennesker trafikdræbt på vejene i New South Wales, mens tallet i hele 2018 var 354.

De nydesignede kameraer bruger kunstig intelligens til automatisk at gennemgå og udskille billeder, hvor ulovligt brug af en mobiltelefon foregår. Og samtidig udelukke billeder, hvor der intet ulovligt foregår.

De billeder, systemet automatisk udvælger som værende ulovlige på grund af mobiltelefonbrug, bliver efterfølgende kontrolleret af ”autoriseret personale”, lyder det fra myndighederne.

Skærpede straffe i Danmark

Hos Rigspolitiet finder man det australske tiltag interessant og holder øje med udviklingen.

Det fortæller Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- Vi vidste godt, at teknologien findes, men vi har endnu ikke kendskab til, hvor godt det virker. Vi vil med interesse holde øje med det og se, hvilken retning udviklingen går, siger han.

- Uopmærksomhed i trafikken er virkelig farligt, det ser vi hver dag. Så det er klart, at en mulighed som denne vil være absolut interessant. Derfor er vi spændte på at se, hvordan erfaringerne bliver med det, siger Christian Berthelsen.

Fire sekunder på mobilen

Hvis du kigger på din mobil i fire sekunder, så har du kørt så langt i blinde:

  • 50 km/t.: 56 meter
  • 80 km/t: 89 meter
  • 110 km/t: 122 meter

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

I Danmark skærpede man straffen for brug af ikke-håndfri mobiltelefon i september.

Hvis man bruger en håndholdt telefon, mens man kører i bil, koster det nu et klip i kørekortet og en bøde på 1500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden.

Skærpelsen blev vedtaget på trods af en nedgang i antallet af forseelser. I 2015 var der omkring 42.000, der blev taget med håndholdt mobil, men i 2017 var tallet nede på 20.000.

Alligevel skærpede politikerne straffen, for der er stadig mange, der taler i mobilen, mens de kører i bil.

I en undersøgelse lavet i august af Rådet for Sikker Trafik svarede 34 procent, at de nogle gange kommer til at bruge deres mobiltelefon.

Det er blandt andet derfor, at Rigspolitiet er interesserede i det australske tiltag.

- Vi er jo sikre på, at kontrol hjælper. Når vi holder kontroller, bliver folk også opmærksomme på det, og så får man en større respekt for det. Og det er nødvendigt og ærgerligt, fordi vi troede jo, at folk selv kunne sørge for ikke at tale i telefon, mens de kører, siger Christian Berthelsen.

Han nævner, at Holland også er i gang med spæde forsøg med samme slags kameraer, hvilket Rigspolitiet også har øjne på.

- Der er en udvikling i gang på dette område, og det er kunstig intelligens, der vinder frem. Det holder vi øje med, fordi det jo også vil gøre, at vi kan bruge vores ressourcer anderledes, siger Christian Berthelsen.

Uopmærksomhed er en dræber

Tal fra Vejdirektoratet viser, at 1862 personer kom alvorligt til skade i trafikken i 2018 - det højeste niveau siden 2013.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik mistede 253 personer livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksom på ulykkestidspunktet, i perioden fra 2012 til 2017.

Her ses, hvor uopmærksomme, vi er, når vi kører bil, og hvad vi laver, når vi er uopmærksomme.

Omkring en tredjedel af alle dræbte i trafikken er i en ulykke med uopmærksomhed, herunder brug af håndholdt mobiltelefon.